Uz jutarnju kafu najbolje su “Vesti”

0


Od petka je i taj problem rešen, a Dušanka i Branko koji zajedno imaju čak 171 godinu života, ponovo mogu uz jutarnju kafu da pročitaju sadržaje naših novina, i budu u kontaktu s dešavanjima u otadžbini iz koje su otišli pre dve decenije.

Par telefonskih poziva bilo je dovoljno da ponovo budu uz njihove novine, koje sada mogu da kupe na prodajnom mestu u obližnjoj Bolnici za žene u Parkvilu.

Dušanka i Branko hvale "Vesti", kažu da su objektivne i realne, ali pored saveta koje imaju za naše urednike, žele da pohvale i njima omiljenu rubriku Zdravlje.
– Imam samo reči hvale, jedini problem što novine imaju puno boje na sebi, pa se ruke brzo prljaju – kaže 87-godišnji Branko Bosanac.

 

Ljubav iz Osijeka

Dušanka i Branko upoznali su se u Osijeku davne 1950. i od tada su nerazdvojni.
– Živeli smo u Osijeku 20 godina, u Zagrebu više od 20, a u Melburnu još 20. Bože dragi, ali šta možemo. Slučajno smo se upoznali, kada me je video Branko, gde god sam bila, bio je uz mene, pratio me. Tako smo ostali zajedno. Jednom sam mu rekla: "Da sam te videla negde na moru, nikada se ne bi udala za tebe". Volimo se, nerazdvojni smo – kaže Dušanka.

Svakodnevno druženje s "Vestima" počelo je pre deceniju.
– Dok smo živeli u Frenkstonu, na jugoistoku Melburna, novine smo kupovali u lokalnoj novinarnici. Kupovala sam i za moje poznanice u jugoslovenskoj penzionerskoj grupi u Melburnu. Lepo smo se snašli u novom stanu, jedini problem nam je što nismo mogli da kupimo novine u blizini stana. U našim godinama, nije nam prijatno da odlazimo do Futskraja, tamo ima svakakvih ljudi – objašnjava Branko Bošnjak.

 

– "Vesti" pišu bez euforije nacionalizma, od tih nacionalističkih ekstrema smo i pobegli. Pravoslavni smo Srbi, ali ne volimo nikakve ekstreme.

Kao i mnoge, Branka i Dušanku u Australiju je u poznim godinama dovela suludost jugoslovenskog konflikta. Došli su kod sina Vladimira Bošnjaka, ovde poznatog psihijatra.

 

Ponosni partizani

– Ne stidimo se što smo bili partizani – dodaje Dušanka. – Ponosna sam na to. Ne pamtim oca. On je sa 17 godina iz Slavonije otišao u Ameriku, kada je zaradio novac, vratio se nazad sa starijim bratom i kupio imanje. Tata je umro dok sam imala 2,5 godine. Ostatak novca koji smo imali u privatnoj banci, nikada nismo mogli da dobijemo, sve je propalo. Iako smo imali novac na papiru bili smo siromašni. Majka Milica Marinković je bila prvi partizan u Slavoniji, otišla je 1941. Mene i brata odveli su u logor. Mama za nas nije znala godinu i nešto. Iz vagona koji je trebalo da krene u Jasenovac spasao nas je očuh Ivo Marinković. U Osijek sam došla sa Majom i Šestim partizanskim korpusom – kaže Dušanka o delu svog života.

– Pre nekoliko nedelja sin nam je uredio stan i zamolio da se ovde preselimo, da budemo bliže njemu i snajki. Unuci su nam takođe završili za lekare, ali su odlučili da se presele u London. Tamo nam je i drugi sin Željko, sa svojom porodicom, koji je takođe lekar. Tako da danas živimo između Londona i Melburna. Godine su nas stigle, pa nam je nemoguće da putujemo – veli Branko.

Najbolji deo mladosti dali su ondašnjoj Jugoslaviji, a kraj Drugog svetskog rata oboje su dočekali sa partizanskim spomenicama. Radni vek su završili u Zagrebu, tamo su školovali sinove, ali su grad napustili pred početak jugoslovenskog ludila.

– Voleli smo Zagreb, imao sam ponudu da pređem i radim u Beograd, nudili su mi ključeve stana kako bi bio zastupnik za jednu firmu koja se bavila prodajom duvana. Ipak, u poređenju sa Beogradom, za nas je Zagreb pružao bolje mogućnosti – seća se naš sagovornik. – Došli smo kod sina u Melburn i tako ostali. Teško nam je sve palo ono što se tamo događalo.

Dušanka je rođena u Slavoniji, a kao 15-godišnja devojčica kraj Drugog svetskog rata dočekala je s činom demobilisanog vodnika. U rat je krenula majčinim stopama.

 

Decenije skladnog braka

Uz kafu i primerke "Vesti" koje nam je iznela da pokaže, Dušanka priča da se nada da će sa Brankom, ako ih zdravlje posluži, za četiri godine proslaviti sedam decenija zajedničkog i skladnog braka. Penzionerske dane provode i u razgovoru o petoro unučadi, na koje su posebno ponosni. Zidovi u stanu puni su im porodičnih uspomena.
– Stariji sin Željko ima tri kćerke, a mlađi Vladimir kćerku i sina. Imamo i puno prijatelja, družimo se, a svakog dana volimo da prošetamo, izađemo na ručak i naravno čitamo naše "Vesti" – naglašava gospođa Dušanka.

– Dušanka je bila u štabu Šestog korpusa i završila je administrativni kurs. Još imamo slike sa odlikovanjima koje smo oboje dobili za borbu u partizanima. Mi smo vam autentični partizanski veterani, koji su se borili za onu zemlju – ističe Branko koji je rođen u Ćeraliju, sadašnjem Janjevu u Hrvatskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here