Uz kolač navesti i sve sastojke

0

Ova tradicija bi uskoro mogla da presedne roditeljima jer se od 13. decembra uvodi novo pravilo EU o životnim namirnicama. Ono podrazumeva da se uz ponuđene životne namirnice (kolače, salate i slično) mora navesti i precizna lista sastojaka svakog jela.

 

To praktično znači da u vrtićima i školama neće moći da se organizuje sto sa kolačima ili tradicionalna božićna trpeza a da se ne navede šta ponaosob sadrži svaka od đakonija.

 

Iako inicijativa EU nesumnjivo donosi prednost za osobe koje pate od raznih alergija, organizatori u školskim ustanovama strahuju da će sve manje roditelja učestvovati u njihovim akcijama.

 

Jedina nada ostaje to što će države same moći da definišu od kada je promet hrane zapravo i trgovina hranom. Tako je pokrajina Severna Rajna-Vestfalija jasno stavila do znanja da novo pravilo EU važi samo za redovne aktivnosti, ali ne i za spontane i pojedinačne akcije. Tako će onaj ko jednom u godini prodaje kolače u vrtiću biti oslobođen nove regulative, ali za sada samo u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here