Pixabay
Ilustracija

Žene često greše kada je reč o rezanom cveću, jer misle da je dovoljno da jednom dnevno menjaju vodu i drže ga podalje od hladnoće. Cvetni aranžman će vam duže krasiti kuću, ako sledite ova uputstva

Napunite vazu do trećine vodom sa česme.

Obavezno odstranite donje listove sa cveća kako bi se sprečilo truljenje.

Sačekajte da voda dobije sobnu temperaturu,pre nego što u vazu stavite cveće.

Važno je i da vaza bude odgovarajuće veličine, širine i visine – da bi svaki struk imao dovoljno mesta da dobije dovoljno vode, a i vazduha i svetlosti.

Cveće će duže zadržati svežinu ako mu svaki dan, uz menjanje vode, podrežete krajeve, i to ukoso, pa ga tek onda vratite u vazu.

Prilikom menjanja vode, najpre vazu dobro operite, dodajte u svežu vodu malo soli i na kraju stavite cveće. To je jedan od načina da cveće duže opstane, jer so sprečava razvijanje bakterija usled kojih dolazi do bržeg truljenja stabljika.

Možda niste znali da vazu sa cvećem treba da držite dalje od voća.Mnoge vrste voća, kao jabuke, u određenoj fazi sazrevanja proizvode etilen – bezbojan gas slabog mirisa koji pospešuje opadanje lišća, povijanje peteljki i otvaranje cvetova.Odnosno, etilen skraćuje životni vek cveća.

Probajte i ovo

Za duži vek buketa, u vodu sipati malo šećera ili izdrobljeni aspirin, a cvećari savetuju da napravite konzervans od litra vode sa dodatkom tri kašike šećera i dve kašike belog sirćeta. Šećer hrani biljku, a sirće zaustavlja razvoj bakterija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here