Uz suze traženo izmirenje

0

Na kraju i zaplakala: Slađana Cvetković

Crkvenom odboru je shodno protokolu uskraćeno da samozvano predsedava skupštinom. Kratkim usmenim "izveštajem o radu", s objašnjenjem da je Boško Romić tek od jeseni predsednik, više je rečeno onim što nije kazano.

 

Izveštaj paroha je sa dnevnog reda skinuo sam sveštenik Goran Bosić, jer šta može da kaže kad samo što je preuzeo parohiju. Odsutan je bio arhimandrit Timotej Kosanović, koji je do kraja prošle godine vodio parohiju, a trebalo je da dođe jer su se i na njemu lomila koplja.

 

Došao je njegov prethodnik, protojerej Vajko Spasojević, razrešen položaja paroha.

Umesto da se ne potežu ranije zavade, pojedinci su se međusobno "razduživali". Nedužni vernici iz Pošgruna i okolnih mesta u Telemarku reagovali su apelima. Dragomir Šerbula je rekao da ga je sramota što je prisutan i da u svađama vidi borbu za vlast.

 

Pitanje izbora novog Crkvenog odbora, jer stari se ne predaje, ostalo je još jednom bez efekta. Slađana Cvetković je suzama propratila svoje reči da je to što se ovde dešava sramota i ruglo, "nađite zlatnu sredinu da se združite". Stevica Krajinović je nastojao da razložno primiri nesporazume.

 

Apel pojca: Stevica Krajinović

 

 

Iznova su potezana i pitanja kupovine objekata, skupe zgrade u elitnom delu Osla, koja još nije u funkciji, ali i povoljno kupljene zgrade u Pošgrunu, u kojoj su zaživele i liturgije i aktivnosti udruženje "Srpska kruna". Izvođač radova na zgradi u Oslu, Bogdan Trivunović obavestio je da se radi svakodnevno. Adaptacija će biti završena do kraja godine.

 

Loši kontakti

Skupština se opterećuje suvišnim pitanjima jer su parohijani neobavešteni. Nedostaju redovni kontakti između parohijana i Crkvenog odbora, ali i na relaciji parohijani i episkopija. Pojedincima je vladika, navodno, za sve dao blagoslov. Mladen Prodan je duhovito upozorio: "Znači li to da je vladika glavni krivac?"

 

Skupštini je prisustvovalo šezdesetak parohijana, od ukupno 2.801, koliko ih je formalno registrovano u Norveško. Norveška država dotira, po glavi upisanog, takođe i parohije SPC.

 

Dotiranoj parohiji koja otplaćuje veliki kredit ne pristaje da daje pozajmice pojedincima, pogotovu ako se dužnici oglušuju o obavezu vraćanja. Bilo je i toga, a na dušu CO, koji je upozoren. Prihvaćeni su finansijski izveštaj i budžet za predstojeći period.

Sednica je prvi put snimana kamerom, što je izazvalo podozrenje, u koje se svrhe snima, oko čega je takođe bilo prepucavanja. Skupštinu je uspeo da dovede do kraja energični predsedavajući Marko Milanović:

– Nastojao sam da budem tolerantan, ali sam morao da izreknem i jednu opomenu. Opomenuti mi je na rastanku rekao, i ne samo on, da odlazi zadovoljan iz Pošgruna. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here