Pod naslovom “Zapad se naoružao protiv srpskih medija”, vodeći ruski, prodržavni dnevnik “Ruska gazeta” izvestio je o političkim i ekonomskim pritiscima koje “Vesti” trpe zbog svoje nezavisne uređivačke politike.

Udar na nezavisnost

Ovaj tekst je jedno vreme bio i glavna vest na veoma posećenom portalu “Ruske gazete”. I to ne bez razloga!

IZVESTILI O PRITISCIMA NA “VESTI”: “Ruska gazeta”

– Odnosi Rusije, Srbije i Republike Srpske sada su podignuti na nivo strateškog partnerstva. Istovremeno, Zapad, koji Srbe smatra “malim Rusima”, u pozadini konfrontacije sa Rusijom, nastojeći da razbije vekovne temelje duhovne bliskosti dva naroda, udara na nacionalne komunikacione centre, tj. medije – navedeno je na početku ovog teksta u kojem se kao primer takvih pritisaka navodi sve ono što se poslednjih godinu dana dešava sa našim novinama.

Autor teksta, Aleksander Borisov, “Vesti” označava kao jedini dnevni list na srpskom jeziku koji izlazi od 1992. godine u zemljama EU i Australiji sa respektabilnom medijskom pozicijom, ali i internet prezentacijom koja ima više od sedam miliona korisnika.

NAJČITANIJI U DIJASPORI: Prvi broj “Vesti”

– Ovaj medij je napadnut od evropskih centara moći zbog svoje nezavisne uređivačke politike, posebno u formatu izveštavanja o sukobu u Ukrajini, u kojem Ruska Federacija nije predstavljena kao “agresor” ili “inkarnacija zla” – navodi autor.

Poruka izdavača

Iz razgovora sa Aleksandrom Vidakovićem, izdavačem “Vesti”, “Ruska gazeta” citira nekoliko bitnih poruka, a u prvi plan ističe bratske odnose dva naroda.

– Svesni smo da su, kako u Drugom svetskom ratu, tako i u ovom svetskom sukobu, Rusija i Srbija ponovo u ratu sa zlom, a zlo uvek napada vrednosti ruskog i srpskog duha.

STRAHOVITI PRITISCI: Aleksandar Vidaković

“Ruska gazeta” navodi i Vidakovićevo zapažanje da se pritisci na “Vesti” u ove tri decenije postojanja uvek dešavaju “kada se pojačava pritisak Zapada na Srbiju”.

– Više od deset puta nemački, austrijski i švajcarski lobisti su uporno preporučivali promenu uređivačke politike izdanja u odnosu na Kosovo i Metohiju, Republiku Srpsku i sukob u Ukrajini.

Autor teksta navodi da su “Vesti” zainteresovane za pronalaženje strateškog partnera u Rusiji, a kako bi uspeli da zadrže svoju ključnu misiju da budu “most između Srba širom sveta”.

Komentarišući stravične političke i ekonomske pritiske na “Vesti”, novinar “Ruske gazete”, Aleksander Borisov, navodi da ekspanzija Zapada na Balkan dobija “otvoreno agresivni karakter”.

– U tom kontekstu želim da podsetim izdajnički Zapad i njegove pristalice na reči blagovernog kneza Aleksandra Nevskog: ‘Bog nije u sili, nego u istini’, kao i da citiram popularni izraz: “Gde je volja napeta kao tetiva, tamo mrav nadvlada lava.” Rusi i Srbi ponovo su izabrali pravu stranu istorije. Nema sumnje da će pobeda biti naša! – zaključuje autor.

Albanski lobi

“Ruska gazeta” prenela je još jednu važnu činjenicu koju je istakao Aleksandar Vidaković.

– Zapadna antiruska histerija je zapravo iskorišćena za napad, uticajne bosansko-hercegovačke, hrvatske i albanske dijaspore u EU, na “Vesti”. Snažan albanski lobi u Švajcarskoj pokrenuo je u aprilu ove godine kampanju za zabranu naših novina. Rezultat ovako smišljene i kontrolisane aktivnosti bio je prekid isporuke novina na kioscima najvećih evropskih zemalja. Nemačke, Austrije, Francuske, Holandije – prenosi “Ruska gazeta”.

Odjek u regionu

Izveštaj “Ruske gazete” o udarima na “Vesti” uz ruske, preneli su i brojni mediji u regionu. Osnovnu informaciju dala je nacionalna novinska agencija Republike Srpske Srna, a mnogi mediji poput ATVBL ovu vest su objavili uz naslov “Zapad krenuo u napad na srpske medije”.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here