Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom nad Dominikanskom Republikom od 94:76 započela je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji se igra u Beogradu. 

Tokom većeg dela meča Srbija se mučila sa gostima, ali je u poslednjoj deonici, pre svega, zahvaljujući odličnoj igri Vasilija Micića i Miloša Teodosića uspela da prelomi i dođe do pobede.

Od samog starta Sbrija je krenula silovito, nametnula svoj ritam i potpuno neutralisala igru rivala. Na početku, zakucavali su redom Dobrić, a onda i Marjanović i Petrušev pa je rezultat brzo bio 6:0.

Nastavili su Orlovi sa odličnom igrom tokom cele prve deonice. Tako je na kraju bilo 31:23.

Do poluvremena Srbija je igrala slabije, a sredinom deonice prednost je počela da se topi, a Dominikanska Republika oslobađa se pritiska. Tako su gosti uspeli da izjednače, u jednom momentu i povedu, a na odmor se otišlo sa 47:47.

U nastavku Srbija je ponovo igrala “toplo-hladno”. Bjelica je bio raspoložen na početku i trojkom doneo +5, ali je Dominikana ponovo “dodala gas” i preuzela vođstvo za 64:60.

Usledilo je mučenje. Na minut do kraja četvrtine, Dominikana je imala 66:63. Ipak, pogađa Petrušev, a posle odlične odbrane, precizan je i Kalinić za 67:66.

Do kraja, Srbija je u poslednjih deset minuta ušla mnogo bolje. Posebno je bio dobar Vasa Micić koji je inicirao seriju od 9:0. Prvo je pogodio trojku, da bi potom i odlično razigravao saigrače. Tako je bez gledanja asistirao Kaliniću za 78:69.

Od tog momenta Orlovi su igrali onako kako umeju, meč je prelomljen, a prednost se do kraja samo uvećavala. U ovom periodu posebno su se istakli Micić i Teodosić koji su poenima i atraktivnim dodavanjima stavili tačku na ovaj meč.

TOK MEČA: SRBIJA – DOMINIKANSKA REPUBLIKA

IV Četvrtina

39. minut, 90:76 – Nastavlja se odlična serija Srbije.

37. minut, 85:74 – Srbija je prelomila meč i sada dodatno uvećava prednost.

35. minut, 78:72 – Srbija čuva prednost.

34. minut, 76:69 – Konačno, serijom poena Srbija uspeva da se “odlepi”. Vasa Micić postigao je trojku sa skoro 7 metara, da bi potom dodao do Kalinića koji Srbiju vodi na +7.

III Četvrtina

30. minut, 67:66– Nije Srbija uspela da prelomi meč. Na minut do kraja četvrtine, Dominikana je imala 66:63. Ipak, pogađa Petrušev, a posle odlične odbrane, precizan je i Kalinić.

28. minut, 60:64– Ponovo je Dominikanska Republika nametnula svoj ritam i došla do vođstva. Orlovi se muče da dođu do poena.

27. minut, 59:58 – Dominikana ponovo igra bolje i prati Srbiju.

25. minut, 57:52 – Srbija je uspela da zaustavi nalet Dominikane. Trojkom Bjelice Orlovi odlaze na +5.

II Četvrtina

20. minut, 47:47 – Nastavlja se mučenje Srbije, do poluvremena Orlovi su uspeli samo da izjednače.

19. minut, 46:43 – Dominikana igra kao u transu u drugoj deonici. Uspeli su potpuno da preokrenu meč i povedu protiv Srbije koja je potpuno stala.

16. minut, 39:39 – Dominikana izjednačila i igra sve bolje!

15. minut, 37:34 – DOminikana vezuje 4 poena, igra potpuno rasterećeno i sada se oslobodila pritiska i potpuno se vratila u meč. Selektor Kokoškov traži tajm-aut.

14. minut, 37:30 – Srbija ne dozvoljava Dominikanskoj Republici da se približi i čuva prednost stečenu na startu meča. Vasa Micić i Stefan Jović imaju poentiraju.

12. minut, 31:27 – Dominikasnaka republika koristi greške Srbije i serijom 4:0 počinje drugu četvrtinu.

I Četvrtina

10. minut, 31:23 – Teo pogađa trojku. Odlična četvrtina srpske reprezentacije koja vodi posle prve četvrtine.

8. minut, 26:19 – Odlično igraju srpski reprezentativci. Raspoložen je i Petrušev koji vezuje 6 poena uz atraktivno zakucavanje.

7. minut, 20:13 – Raspoložen je Bjelica na startu i postiže trojku. I Petrušev upisuje prve poene na meču. Taj aut za Dominikansku republiku.

6. minut, 14:9 – Dominikanska republika se budi i priblićava rezultatski. Sa druge strane, Teo magičnim asistencijama razigrava saigrače . Srbija čuva vođstvo.

5. minut, 10:4 – Marjanović dominira pod koševima. Kokoškov menja, u igru ulaze Petrušev i Teodosić.

3. minut, 6:0 – Srbija odlično otvara meč. Odbrana odlično funkcioniše na startu, a poenima Marjanovića i Dobrića Srbija dolazi do ubedljivog vođstva.

Olimpijski kvalifkacioni turnir počinje danas i traje do 4. jula, a reprezentacija Srbije nalazi se u A grupi sa nacionalnim selekcijama Dominikanske Republike i Filipina.

Kada je reč o našoj reprezentaciji, Srbija ovaj turnir dočekuje u izmenjenom sastavu u odnosu na ranija velika takmičenja. Otkazi Nikole Jokića, koji je želeo da se odmori posle naporne sezone, ali i, pomalo iznenađujuće, otkazivanje Alekseja Pokuševskog i Alena Smailagića, kao i povrede Nedovića, Raduljice, Milutinova, Jaramaza, Gudurića, uticale su da selektor odabere trenutno najspremnije košarkaše koji će pokušati da izbore “vizu” za Olimpijske igre.

Igrači koji će pokušati da izbore vizu za Tokio su: Miloš Teodosić, Vasilije Micić, Stefan Jović, Danilo Anđušić, Aleksa Avramović, Ognjen Dobrić, Dragan Milosavljević, Nikola Kalinić, Dejan Davidovac, Nemanja Bjelica, Filip Petrušev i Boban Marjanović.

Takođe, u grupi B su smeštene Italija i Portoriko, dok je tim Senegala otkazao učešće zbog pozitivnih slučajeva na korona virus.

Prve dve ekipe iz grupe idu u polufinale po sistemu A1-B2 i B1-A2, a samo pobednik tunira dobija vizu za Tokio.

– Znamo zašto smo ovde, momci su motivisani i orni, s velikom neizvesnošcuu i uzbuđenjem čekamo utakmice – rekao je selektor Srbije Igor Kokoškov uoči starta kvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here