Još korak do Tokija! Odlična Srbija ubacila “stotku” Portoriku za veliko finale sa Italijanima! (VIDEO)

0
Foto: MN Press
Košarkaška reprezentacija Srbije

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Portoriko 102:84 i plasirala se u finale kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u kojem ih u nedleju od očekuje Italija. 

Orlovi su na početku dozvolili rivalu da se razigra, a kako je meč odmicao pojačavala se odbrana Srbije, a samim tim i napad je odlično funkcionisao. Srbija je odigrala najbolji meč na turniru i sada sa velikim optimizmom ulazi u poslednji meč na turniru.

Od samog starta meča Portoriko je igrao odlično i sa 5:0 zapretio Orlovima. Košarkaši Srbije nisu uspevali da povedu, ali su pratili rivala i nisu mu dozvolili da se rezultatski odlepi. Portorikanci su trojkama došli do 17:11, ali je onda Kokoškov zatražio tajm-aut posle kojeg Srbija počinje da igra mnogo bolje pa je rezultat na kraju prve četvrtine, posle trojke Bjelice sa istekom vremena, iznosio 28:26.

U nastavku, Srbija je igrala mnogo bolje, nizale su se trojke kao na traci, a zanimljivo, tokom serije od 3 trojke Srbije, jednu je pogodio i Bobi Marjanović.

Odlična odbrana i odličan izbor slobodnih igrača i šuteva doneli su tako +11 na poluvremenu.

U nastavku, viđen je trojkaški obračun dva tima. Portoriko je najviše preko Pinjeira rešetao koš Orlova, dok je sa druge strane, nalet rivala zaustavio Bjelica sa vezanih 8 poena, od toga 2 trojke. Zanimljivo, ponovo je tajm-aut Kokoškova dao rezultat i nalet gostiju je zaustavljen.

Na samom kraju, Portoriko je smanjio rezultat, ali je Micić na isteku četvrtine pokušao da pogodi trojku i onda je fauliran. Iskoristio je sva tri bacanja pa je Srbija sačuvala +11.

Do kraja, prednost Srbije se uvećavala. Portorikanci su bili sve nervozniji. Tako su napravili dve tehničke greške koje su košarkaši Srbije iskoristili da dodatno uvećaju vođstvo. Bez većih problema izabranici selektora Kokoškova su priveli meč kraju i plasirali se u finale koje u nedelju igraju protiv Italije.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Vasilije Micić sa 21 poenom, Nemanja Bjelica ubacio je 18, a Petrušev i Danilo Anđušić po 15.

TOK MEČA: SRBIJA – PORTORIKO

IV četvrtina

39. minut, 98:81 – Teo sa zvukom sirene pogađa trojku! Srbija ima ubedljivu prednost.

38. minut, 92:77 – Dve tehničke greške dobija Portoriko. Dobrić i Teodosić su precizni sa bacanja. Vasa Micić posle odličnog prodora prolazi kroz odbranu rivala i polaže za +15. Uvećava se prednost Srbije.

35. minut, 87:75 – Dva atraktivna poena Srbije. Prvo je Micić odlično asistirao Anđušiću, da bi onda Teodosić proigrao Dobrića za atraktivno zakucavanje.

32. minut, 83:73 – Bobi pogađa ispod koša.

III Četvrtina

30. minut, 76:68 – Portoriko je umalo dobio ovu četvrtinu, ali su Orlovi na samom kraju “dodali gas”. Na isteku četvrtine, Micić je u trku pokušao da pogodi za 3, ali je fauliran. Posle pogođenih bacanja ponovo Srbija ima +11.

28. minut, 72:65 – Petrušev sa bacanja povećava prednost Srbije.

27. minut, 68:60 – Uspeo je Portoriko da trojkama ponovo smanji prednost pa Kokoškov traži novi tajm-aut. Odmor je prijao košarkašima Srbije, pa Bjelica pogađa trojku posle asistencije Teodosića.

23. minut, 58:45 – Bjelica je sa bacanja pogodio, a onda Anđušić pogađa novu trojku za Srbiju.

II Četvrtina

20. minut, 51:40 – Vasa Micić sa bacanja donosi Srbiji +11, najveća prednost na meču. Posle pogotka Portorika, Avramović prolazi kroz odbranu rivala i vraća ubedljivu prednost Srbiji.

18. minut, 45:37 – Odlična odbrana Srbije, Petrušev zakucava za +8 Srbije.

17. minut, 41:37 – Ne posustaju Portorikanci, Pinjeiro i Anduhar su kreirali mini-seriju 4:0. Zanimljivo, od tri vezane trojke, jednu je iz ćoška pogodio i Bobi Marjanović.

14. minut, 32:31 – Sjajan meč igra Pinjeira, pogodio je tešku torjku, preko ruke našeg igrača, prilazi portoriko na 32:31. Prethodno je Anđušić bio neefikasan u prodoru.

12. minut, 32:26 – Vodi Srbija, četiri vezana poena Micića, 32:26. To je i najveća prednost Srbije danas. Portorikanci poentiraju na drugoj strani, ali i promašuju u narednoj akciji.

I Četvrtina

10 minut, 28:26 – Srbija je posle zajm-auta zaigrala mnogo bolje, Dobrić, Avramovič i Petrušev pogodili su posle odličnih odbrana i odmah vratili Srbiju u meč za 19:19. Anđušić je trojkom naterao selektora Portorika da traži prvi tajm-aut. Vodi Srbija 23:21. Na kraju, Teo asistira do Bjelice za 28:26 i vođstvo Srbije.

7. minut, 11:17 – Ubedljiv je Portoriko u prvoj četvrtini i deluje prilično opasno. Bjelica i Teodosić promašuju 2 vezana šuta za tri. Sa druge strane, Pineiro donosi Portoriku +6.

6. minut, 14:11 – U igri su i Teodosić i Petrušev. Portoriko igra dobro, Srbija ne može do vođstva. Igra se uglavnom poen za poen.

4. minut, 9:8, posle nešto lošijeg početka, Srbija uspeva da stabilizuje igru. Vasa Micić pogađa trojku, a onda i Anđušić “polaže” posle kontranapada i odlične odbrane.

3. minut, 5:2 – Portoriko je odlično ušao u meč i poveo na startu posle serije od 5:0.

Uz mnogo odustajanja i povreda košarkaša, Orlovi će pokušati da izbore finale sa Italijom i kvalifikuju se za igre u Tokiju krajem meseca.

Pre samog meča selektor Igor Kokoškov je istakao da njegov tim mora dobro da se potrudi kako bi iz ovog meča izašao kao pobednik.

– Ovakve utakmice se sigurno ne dobijaju uigranošću, već energijom, borbenošću i požrtvovanjem na terenu – izjavio je selektor košarkaša Srbije Igor Kokoškov pred današnji meč.

Usled odustajanja ekipe Senegala, nacionalni tim Portorika je u okviru grupe B odigrao samo jedan meč u kojem je poražen od Italije, dok je reprezentacija Srbije u grupi A savladala Dominikansku Republiku i Filipine.

– Ekipa Portorika igra duže zajedno, očigledno su uigraniji, imaju definisanu rotaciju i svoje uloge u timu. Mi, nažalost, ni jedan trening nismo odradili u punom sastavu, a čak i danas će nam neki igraci faliti na treningu. To je informacija za ljude koji vole i prate naš tim, ali ponoviću, ovakve utakmice se ne dobijaju perfektnom uigranišću i egzekucijom, već željom, energijom i odlukom da se dobije. Ne sumnjam da ćemo se boriti, ali moramo da, uz energiju koja će biti prisutna na najvišem nivou, odigramo pametno, smanjimo broj izgubljenih lopti i igramo timski. Igramo pred svojom publikom, znamo šta je cilj i daćemo sve od sebe da to ostvarimo – zaključio je Kokoškov.

U prvom polufinalu subotnjeg programa, Italija je pobedila Dominikansku Republiku i izborila finale kvalifikacionog turnira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here