Vampir Sava brend valjevskog kraja

0

Dr Božin Janevski, valjevski kulturni poslenik i istraživač u lokalnom listu "Napred”, žestoko se usprotivio da vampir bude neka vrsta „brenda” ovog grada na predstojećem sajmu turizma.

 

"Ideja sa seljakom "krvopijom” kao valjevskim gradskim amblemom veoma je cinična, kad se ima na umu da i selo i seljak, u nas, uveliko odumiru. Sve se ovo događa, kako je nedavno rečeno, da smo mi u Srbiji "ispali iz seljačkih gaća”. Pa zašto ovaj krvopija, radi poštovanja prema večnim žrtvama, ne bi bio predstavljen u liku sitnog ili krupnog korumpiranog činovnika. Toga bar imamo na pretek“, kaže, pored ostalog, dr Janevski plašeći se da Valjevci zbog ovakvog "brenda” ne ponesu nadimak vampira ili krvopije.

 

Vladimir Krivošejev, predsednik klastera kaže da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali u slučaju junaka pripovetke "Posle devedeset godina” Milovana Glišića, stvar je više nego jasna.Sava na svom "Fejsbuk" profilu ima preko 1.200 prijatelja kako iz zemlje tako i inostranstva dok mu se na Beogradskom sajmu koji počinje 24. februara priprema pravi odbor za doček.

 

U valjevskom kraju se i dalje veruje da ovakve kuće pohode vampiri

"Priče da li je Sava užički ili valjevski vampir kao i njima slični detalji nebitne su, jer onom ko želi da razume našu ideju i poruku jasno je šta želimo. Već nekoliko puta smo naglasili da nama iz klastera nije stalo do zbijanja šale, već da na originalan i do sada neviđen način što neposrednije i pompeznije prezentujemo izvanredne turističke ponude i druga bogatstva valjevskog kraja i Kolubarskog okruga. Sava se u svemu odlično snašao i uz našu pomoć spakovao je kofere za put u Beograd, jedino što nećemo moći da mu udovoljimo jeste da putuje lajkovačkom prugom, koje odavno nema, već će morati do prestonice barskom“, kaže Krivošejev uz podsećanje da će štand klastera "Valjevo za Vas” biti u hali četiri, odnosno na centralnom delu VIP štanda Privredne komore Beograda koji im je taj prostor besplatno ustupio.

 

Vampir Sava Savanović, koji će se za štandom pojaviti u prirodnoj veličini biće promotor i čuvenih privredno-turističkih manifestacija "Dani šljiva” koja se održava u Osečini, "Kosidbe na Rajcu”, mioničkih "Mišićevih dana”, "Festivala zimnice” koji je ustanovljen u Koceljevi, ali i prvog srpskog safarija džipovima "Povlen reli” po vencu valjevskih planina. Nudiće i promovisati sve što je lepo i vredno u ovom kraju, ali i dopustiti svakom posetiocu da se slika sa njim uz čvrsto obećanje da ni od koga neće tražiti ni mililitar krvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here