EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je večeras građane na zajedništvo i da ne dozvole podele u društvu usled pandemije koronavirusa.

Odluku Vlade o uvođenju lokdauna od ponedeljka on je ocenio ispravnom, iako, kako smatra, je došla kasno.

– Suviše je drastičan razvoj u bolnicama, preopasna je situacija u koju je dospelo naše društvo. Nije moglo jednostavno da se nastavi tako. Radi se o zaštiti ljudskih života. Molim vas dajte svoj deo doprinosa da što bolje i brže savladamo četvrti talas – poručio je on.

Van der Belen je ukazao da u demokratskom društvu svi imaju svoja osnovna i ljudska prava, kao i slobode, ali da postoje i ””ljudske obaveze””, a to je obaveza biti tu za druge.

– To je obaveza da ne gledate u stranu, da pomažete, delujete i obaveza je da zaštitimo naše društvo. Pod okolnostima u kojima se sada nalazimo jedna obaveza biće obaveza vakcinacije. Lokdaun pomaže nam da razbijemo akutni talas. Obavezna vakcinacija može da nam pomogne da sprečimo dalje talase- objasnio je Van der Belen građanima.

On je upozorio na razdore u društvu, ističući da je opasnost velika da razdori budu sve dublju.

– To ne smemo dozvoliti. Nama je potrebno jedinstvo. Svi mi smo Austrija. I iako razdor ide kroz porodice, prijateljstva, moramo sada da se prisetimo da smo porodica, da smo prijatelji, a porodica i prijateljstvo su na kraju uvek jači od virusa – naglasio je Van der Belen.

Međusobno pripisivanje krivice, kaže, ne rešava ništa.

– Prestanimo s tim, gledajmo u rešenje – apelovao je on, dodajući da je odgovornost svih građana da ne dozvole da ih savladaju bol, bes i nerviranje.

Predsednik je građanima rekao da narednih nedelja ponovo moraju uložiti napore, jer svako pojedinačno može učiniti nešto da se četvrti talas suzbije i sledeći spreči.

– Uspostavimo snažno solidarno društvo – zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here