Vartolomej pisao Đukanoviću: Priznajemo samo SPC

rts.rs
5
EPA/Mykola Lazarenko
Patrijarh Vartolomej

Vaseljenski partijarh Vartolomej u pismu crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću poručio je da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu mitropolita crnogorskog Amfilohija.

U pismu na kojem je datum 21. jun, partijarh Vartolomej navodi da su u Vaseljenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da je Đukanović iskazao podršku stvaranju crnogorske pravoslavne crkve.

– Crkva crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana pravoslavna crkva crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada pravoslavnoj crkvi. Gospodin Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski jerarh je naš brat mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate patrijaršije srpske – naglašava Vartolomej.

Ukazao je da ovo pismo šalju jer ne žele “da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolocije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom na to da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu”.

“Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: ‘Uvereni smo da će Vaša draga ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog g. Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašeg naroda”, ističe se u pismu.

Vaseljenski patrijarh svoje pismo završava molbom Đukanoviću da napisano ne shvati kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, “nego kao želju naše majke crkve konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima”.

5 COMMENTS

  1. Izgleda se radi o pismu od prije dvije godine, a avakako neće niko, pa ni Vartolomej, Crnogorcima govoriti što da rade,

    • Tačno.Niko Crnogorcima neće govoriti šta da rade jer oni u zadnje vreme i ne znaju šta rade: rade sve i svašta,tako da ih treba ignorisati i kao narod i kao državu.Crnogorce iz Srbije proglasiti osobana non grata i otvoriti im put bez povratka.

      • Savršeno se slažem, vratite nam svih 30.000 Crnogoraca a mi ćemo vama svih 40.000 gastarabajtera iz Srbije i gratis sve posrbice, a zatim bi bilo lijepo zajedničkim naporima da se saziuda zid na hranici, ili makar ograda od bodljikave žice pod naponom. Sve to naravno ne mijenja činjenicu da je pismo zapravo iz 2000. godine

          • atila_bič_božiji
            Atila u Srbiji ima 30.000 Crnogoraca, toliko ste ih prebrojali na zadnjem popisu, ali to i dalje ne mijenja činjenicu da je ovo pismo pisano 2000. godine, a novo još nije dolazilo, a kad bude došlo malo vam neće biti po volji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here