Vašar kao u zavičaju

0

Vesela atmosfera u šatoru KUD-a Zavičaj
 

Našim ljudima je najviše prijala srpska muzika, koja je svirala uživo pod šatorima naših udruženja i naša domaća hrana. Među brojnim klubovima iz Vintertura na ovoj manifestaciji su učestvovala i tri srpska udruženja KUD Zavičaj, Balkanika, FK Crvena zvezda. Najveselije je bilo ispod šatora KUD-a Zavičaj gde nije bilo slobodnih mesta za sedenje pa su mnogi stajali i izvan šatora.

 

– Imali smo veliki šator, bila je ludnica, puno naše omladine a muzika je trajala do pred zoru – kaže za "Vesti" Nikola Radomirović, jedan od glavnih organizatora i član KUD-a Zavičaj.

 

Istorijat

Davne 286. godine, Sveti Albanus je pogubljen u vreme progona hrišćana. Albanus je bio jedan od trojice svetitelja, koji je štitio crkvu i kasnije je kao svetac izabran i zaštitnika grada Vintertura. Od 1264. se proslavlja Albanusdan, a od 1971. godine do danas proslavlja se na ovaj način svake godine.

– Svake godine dolazim sa devojkom Jovanom ovde na vašar u Vinterturu i mislim da je jedan dan malo da se sve obiđe – kaže Dejan Pavlović rodom iz Nove Plane.

– Živim u Vinterturu i poznajem veoma dobro ovu manifestaciju, a večeras sam sa koleginicama Aleksandrom i Marinom izašla da se "izvašarimo" i svratile smo da slušamo muziku ispod našeg šatora – kaže Velinka Bera.

– Ovo je prava "ludnica". Ovakvih vašara malo gde ima u Švajcarskoj, a osećamo se kao kod nas u rodnoj Derventi. Miris ćevapa i pečenja, naša srpska muzika, ne može biti bolje, isto kao u zavičaju – oduševljeno konstatuje Dražen Kojić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here