Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države još nisu odgovorile na pozive Palestinske samouprave da dođe do primirja u Pojasu Gaze, rekao je za RIA Novosti savetnik palestinskog lidera, Mahmud el Habaš, dodajući da bi palestinski predsednik Mahmud Abas mogao uskoro da poseti Rusiju.

Prema rečima palestinskog političara, jedina strana koja je “sposobna da primora Izrael da prekine vatru su SAD”.

On je istakao da Palestinska samouprava radi sa svim međunarodnim stranama, ali da “sve one imaju znatno manji uticaj na Izrael u odnosu na Sjedinjene Države”.

“Ceo svet traži prekid vatre, ali samo Izrael, zajedno sa SAD, to ne želi. Do sada, SAD nisu odgovorile na naše pozive na prekid vatre”, rekao je el-Habaš.

On je istakao da Palestinci, kao i zemlje i organizacije koje ih podržavaju, “treba da nastave da vrše pritisak na donosioce odluka u Vašingtonu”.

El-Habaš je, takođe, rekao da bi poseta palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Rusiji mogla bi da se dogodi u bliskoj budućnosti.

“Ova poseta će se održati uskoro. Postignut je dogovor sa ruskom stranom da će on biti malo odložen zbog trenutne situacije. Moguće je da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti”, rekao je el-Habaš.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Bogdanov rekao da je poseta Mahmuda Abasa Rusiji zakazana za 15. novembar, ali i da je je odložena na zahtev palestinske strane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here