commons.wikimeida/cremlin.ru
Raketa "kinžal" na avionu Mi-31

Upotreba Rusije hipersoničnih raketa “kinžal” u Ukrajini pokazala je da SAD i njihovi saveznici nemaju slično oružje, koje je teško presresti savremenim odbrambenim raketnim sistemima i koje može biti opremljeno konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama, navodi se u članku objavljenom u “Vašington postu”.

Prema rečima autora, upotreba raketa “kinžal” u Ukrajini “ističe ranjivost Zapada” i povećava strah od savremenog arsenala Rusije, koja “poseduje teško presretljivo oružje koje može da nosi bojeve glave, a koje Sjedinjene Države i njihove saveznici još nemaju”.

Izdanje smatra da demonstracija “kinžala” u borbenim uslovima „povećava pritisak na Vašington, pošto se hipersonična trka u naoružanju zahuktava, a Vašington mora da sustiže”. Bivši zamenik američkog sekretara za odbranu Majkl Grifin, koji je bio odgovoran za vojna istraživanja i razvoj, veruje da će SAD moći da se brane od hipersoničnih projektila tek sredinom 2020-ih godina.

Prema rečima Sidarta Kaušala, istraživača Združenog kraljevskog instituta za bezbednosne i odbrambene studije u Londonu, „većina velikih zemalja smatra (hipersonične projektile) prioritetnom kategorijom oružja“. On je dodao da je hipersonično oružje teško presresti zbog brzine, visine i manevarske sposobnosti.

Istovremeno, članak sadrži oštru kritiku odluke o upotrebi “kinžala” u Ukrajini. Kaušal tvrdi da je drugo, jeftinije oružje moglo da se koristi za napad na ukrajinske energetske objekte i infrastrukturu.

Prema pisanju lista, ruska upotreba hipersoničnih raketa u Ukrajini „samo je pokrenula pitanja o potencijalnom rasipanju nekih od najnaprednijih i najskupljih ruskih oružja“. U članku se tvrdi da upotreba projektila „izgleda da nije promenila tok“ sukoba.

Kako je ranije saopštio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov, preciznim oružjem, uključujući hipersonične rakete “kinžal”, izveden je napad na ciljeve u Ukrajini kao odgovor na terorističke napade u Brjanskoj oblasti.

On je istakao da su u intenzivnom napadu uništene baze dronova, poremećeno prebacivanje rezervi i železnički transport stranog naoružanja, onesposobljeni proizvodni pogoni za remont vojne opreme i proizvodnju municije.

9 COMMENTS

  1. Da, bre. Bacili su Zapad na kolena sa “kinzalima”. Tresu Amerima gace od straha. Pa ajde onda tu ukrajinsku saku jada razvalite da idemo dalje…? Samo neko suoersonicno, hiper, ultra moderno oruzje, A ruska deca na frontu ko u 1914 po rovovima.

  2. Kako kod Amera prolaze stvari, oni će do sredine 2020-desetih tek uspeti da se dogovore, ko će to da radi i za koliko! A do upotrebe jedno trideset godina, kao za onaj njihov super avion!

  3. Opće je poznati da Rusi imaju najbolju tehniku, samo se malo okrenemo oko sebe i sve nam je jasno. Evo naprimjer u mene kući svi mogućui uredjaji dolaze iz Rusije, i auto naravno.
    Ajd ljudi ne lupajte. Vojska im je kao u prvom svjetskom ratu a o sirotinji u samoj Rusiji da i ne pričamo. Sirotinjska država, htjeli vi to u Srbiji priznati ili ne.

  4. Kritičnost amerike koja je jedina 2x upotrebila atomske bombe na Japan,
    Koja je tone uranumijskih bombi bacila na Srbiju, Republiku Srpsku, Crnu Goru,
    I plus sve ratove od drugog svetskog rata do sada izazivala i učestvovala u njima ,
    Ja za svaku osudu ,
    Amerika će stati samo kad dobije isti odgovor kao Japan ,
    Na svojoj teritoriji
    Da osjeti kako je to kad ti bombe padaju a ti moraš da se braniš.

    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

  5. Kindžali su pogodili tačno gdje i treba, u komandni centar smješten 10 metara pod zemljom u kome su bili NATO oficiri. Za termoelektrane, Rusima i ne treba ništa više od Kalibara.

  6. Sto rece jedan od komentatora ovde, Rusija je slaba,pa kako to onda ima toliko nuklearnih i hipersonicnih oruzja,da li je zapad jak tako sto je unistavao i pljackao drzave sirom sveta,tome je dosao kraj,ili ce uskoro doci

    • To ti je provokator i prica gluposti, valjda ga niko ne ferma 2% kod kuce pa ono kao ajde da nesto lupim pa ostanem ziv, jadnik ne zna kolika mu je jadna drzava iz koje je a pri tom i siromasna i poslusna.

  7. Bilo bi Dobro da se zahuktava proizvodnja hrane gradnja kuca za siromahe I uopste standard ljudi.To bi bilo od svih slavljeno i hvaljeno.Ili treba da slavimo ratove ubijanje I bedu.Ovaj svet postaje pakao

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here