J. Gajeskov
Posle pričešća u hramu najmlađi su proveli lepe trenutke u igri

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom Australije molitveno su obeležili, u petak 4. decembra, veliki hrišćanski praznik – Vavedenje presvete Bogorodice.

Bez obzira što je bio radni dan, a temperatura u Sidneju iznad 34 stepena, u crkvi Svetog Save u sidnejskom kvartu Flemington okupio se lep broj vernika.

Liturgiju svetog Jovana Zlatoustog služio je, i vernike pričestio, starešina hrama protojerej Saša Čolić, a odgovarao ovdašnji hor kojim je rukovodio profesor Slobodan Živković.

Hram Svetog Save u Flemingtonu

U pastirskoj besedi, otac Saša je između ostalog naglasio da je praznik jedan od pet najvećih posvećenih Presvetoj Bogorodici, kao uspomena na dan kada je uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.

Vavedenje je, ujedno, krsna slava brojnih srpskih rodova, kao i hramovna slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori, zadužbina Svetog Simeona Mirotočivog i njegovog sina Svetog Save.

On je podsetio sve prisutne da se u flemingtonskoj crkvi svake subote služi večernje bogosluženje od 18 časova, kada vernici koji to žele imaju priliku da se ispovedaju.

Otac Saša i horovođa prof. Slobodan Živković

Posle verskog dela u hramu, većina prisutnih okupila se u crkvenom domu, gde su vredne članice ovdašnjeg Kola sestara pripremile ručak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here