Ako često imate tegobe i bol u leđima, potrudite se da usvojite zdrave navike koje će čuvati zdravlje kičme! Način na koji sedite i spavate mogu da budu uzrok bolu koji se javlja u leđima.

Sve što radite svakog dana utiče na vaša leđa. Od usisavanja i brisanja prašine preko rada za stolom, pa do načina na koji spavate.

Potrebno je da vodite računa o kičmi i njenom najboljem položaju tokom celog dana i čitave noći. Kad leđa počnu da bole, pre svake terapije, proverite da li imate zdrave navike!

Pravilo broj jedan glasi, da treba da izaberete dobru stolicu.
Najvažnije stolicu na poslu – morate imati dobar oslonac za kičmu, a idealna stolica treba da ima i naslone za ruke. Biće vam lakše i ako stolica ima podesiv naslon, kao i točkiće.
Podesite sve što možete tako da tokom rada ne morate mnogo da izvijate leđa kad pravite najčešće pokrete.

I dok vozite treba da mislite na svoja leđa.
Ne naginjite se napred, već se oslonite na sedište. Ako je potrebno, zamotajte peškir ili malo ćebe u rolnu pa postavite iza leđa da bi kičma bila oslonjena. Setite se da, s vremena na vreme, promenite položaj i težišni oslonac. U toku dužih vožnji, pravite pauze i istežite se. Ako osećate da vam smetaju vibracije tokom vožnje, nabavite jastuče od pene koje će ih delom apsorbovati i ublažiti neprijatnost.

Spavajte u ispravnom položaju i na udobnoj podlozi.
Važno je da izaberete dušek dovoljno čvrst kao podloga za kičmu, kao i jastuk koji vam drži glavu u nivou kičme – ne treba da bude podignut u odnosu na nju. Najbolje je ako možete da spavate na strani, savijenih kolena koje treba da blago privučete prema grudima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here