pixabay.com

Bivši ministar finansija Velike Britanije, a sada poslanik, Riši Sunak, odbio je da nosi masku u punom Donjem domu parlamenta.

On je ponovio da ministri još nisu uvereni u to da je potrebno da se pređe na vladin plan B za Covid tokom zime, kojim bi se uvelo obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorijama, vakcinacioni pasoši i više rada od kuće, preneo je “Gardijan”.

– U ovom trenutku, podaci ne pokazuju da bi trebalo odmah preći na plan B. Naravno, imaćemo to u vidu. Planovi su spremni, već smo ih pokazali javnosti kako bismo predočili ljudima koje su moguće opcije na zimu, za koju smo rekli da će biti izazovna. Tamnije nebo i hladnije vreme su idealni za širenje Covida – rekao je Sunak za radio BBC.

Sunak, koji ne nosi masku u Donjem domu, izbegao je pitanja o tome da li time radi pravu stvar u često prepunoj, slabo provetrenoj prostoriji.

Dodao je da je nosio masku u ostalim prilikama, kao što su puni vozovi.

– Vladino uputstvo za ljude je da sami donesu odluku prema situaciji u kojoj se nalaze. Svako radno mesto će biti drugačije, zavisno od toga koliko ljudi ima u prostoriji, koliko dugo ste tamo, da li znate ljude ili ne – istakao je.

Ovo je bio stav vlade po pitanju nošenja maski u Donjem domu, sve dok ministar zdravlja Sadžid Džavid nije prošle nedelje rekao da bi parlamentarci trebalo da budu primer kada je reč o nošenju maski.

Profesor pedijatrije na Univerzitetu Bristol i član vladinog Zajedničkog tela za vakcinaciju i imunizaciju Adam Fin rekao je da oslanjanje samo na vakcine, čak i sa buster dozama, nije dovoljno.

– Voleo bih da ponovim da same vakcine, u trenutnoj situaciji, čak i ako je situacija optimalna, nisu dovoljne da stave stvari pod kontrolu – rekao je Fin za “Skaj”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime