EPA/Tolga Akmen

U skladu sa Dejtonskim sporazumom, Bosna i Hercegovina je zemlja sa dva entiteta. Ujedinjeno Kraljevstvo ceni Republiku Srpsku kao integralan, važan i legitiman deo BiH i ne želi da je “uništi”, rekao je za “Nezavisne novine” Džulijan Rajli, britanski ambasador u BiH.

– Želimo da Srpska ima aktivnu ulogu u institucijama i odlukama države. To je jedini put za ovu zemlju – rekao je ambasador.

Kako komentarišete optužbe Milorada Dodika, predsednika RS, da je u proteklih 15 dana iz Velike Britanije došlo četiri miliona funti za aktivnosti rušenja Republike Srpske u koje su, kako je rekao, uključeni federalni mediji, kao i mediji iz RS “Capital”, “Buka” i BN?

– Česte i raznolike optužbe Milorada Dodika bi bile smešne kada ne bi naglašavale štetu koju on i njegova vladajuća koalicija nanose ovoj zemlji. Takođe, pokušajem da se novinari predstave kao neprijatelji, dodatno izoluje građane od istine.

Predsednik Republike Srpske je zabranio saradnju institucija RS sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva. Vaša zemlja je imala široku saradnju sa mnogim institucijama u Srpskoj, posebno u bezbednosnom sektoru. Ima li i dalje neke saradnje?

– Ponosni smo na našu dugoročnu saradnju sa organizacijama i institucijama u Republici Srpskoj, kao i drugde u Bosni i Hercegovini. Moj tim ostaje fokusiran na rad sa građanima širom BiH, uključujući i RS, i sa onima koji su posvećeni političkom, ekonomskom i socijalnom napretku. Ostajemo u potpunosti posvećeni poboljšanju života svih koji žive u BiH i nastavljamo sa sprovođenjem projekata kojima je upravo to cilj. Nadamo se da će pokušaji Dodika i njegovih koalicionih partnera da ograniče angažman sa UK biti kratkog veka, jer su nepotrebni i nikom nisu od koristi. Nije u interesu onih koji žive u RS, ili bilo gde drugde, da budu izolovani od strane međunarodnih partnera ili saradnje.

Kako biste generalno ocenili odnose između Ujedinjenog Kraljevstva i srpskog naroda u Republici Srpskoj?

– Svestan sam da neki političari vole da stvaraju zavere o našem navodnom negativnom stavu prema Srbima u RS. UK decenijama radi u i sa BiH. Nama su svi građani ove zemlje jednaki, gde god da žive i koje god su pripadnosti. Žalosti me što neki delovi stanovništva gledaju na UK sa sumnjom i veruju tim pričama. Ali, veseli me kada pri susretima sa građanima širom Republike Srpske od njih čujem vrlo drugačije priče od onih koje se plasiraju u medijima ili koje su izmislili oni političari koji imaju interes u podsticanju paranoje i nepoverenja. U tim razgovorima, građani mi govore o potrebi da se pokrenu veće investicije Ujedinjenog Kraljevstva u ekonomiju Srpske, o želji za pristupom kulturi i obrazovanju UK, kao i o njihovoj frustraciji zbog našeg viznog sistema!

Da se kratko osvrnem na neke od ovih netačnih navoda: Ujedinjeno Kraljevstvo ne želi da “uništi” Republiku Srpsku. U skladu sa Dejtonskim sporazumom, BiH je zemlja sa dva entiteta. UK ceni RS kao integralan, važan i legitiman deo BiH. Nije istina da UK želi da “kazni” Srpsku. Istina je da London ima značajne zabrinutosti u vezi sa pitanjem politike i ponašanja određenih političara iz Republike Srpske. To je zato što oni promovišu aktivnosti koje su nezakonite, opasne po bezbednost i stabilnost zemlje i predstavljaju direktan izazov nacionalnom i internacionalnom poretku. Želimo da RS ima aktivnu ulogu u institucijama i odlukama države. To je jedini put za ovu zemlju. Tokom mog mandata u BiH, učiniću sve da približim politiku Ujedinjenog Kraljevstva građanima, kao i da čujem njihove zabrinutosti i mišljenja u vezi sa tim pitanjem.

4 COMMENTS

  1. Dokazali ste toliko da vam niko u RS ne veruje.Ovo je cinicna izjava.Omo.UK amerika i Nemackas od prvog dana Dejtona rade na unistavanju RS.To sto ovaj govori je laz i cinizam.<i vas volimoi zato ce mo va unistiti.To je njiva politika.Nisy Srbi lud narod da ih mozete toliko lagati

  2. Ma to MIle3 plasi srpski narod. Veze srpski narod uz svoju politicku sudbinu. Mnogi su prepoznali proizvodnju straha i takzv. mrske neprijatelje srpskog naroda? Mile=RS ? Bilo je takvih pokusaja u istoriji i svi su propali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here