Pixabay.com
Zastava Velike Britanije

Dok britanske vlasti vagaju da li da odobre privatnoj investicionoj kompaniji Redbird IMI iz Abu Dabija da kupi dnevni list Telegraf, uporedo se razmatra mogućnost da se zakonski zabrani stranim državama da budu vlasnici medijskih organizacija, potvrdili su danas upućeni izvori u britanskoj vladi.

Ponuda kompanije iz Abu Dabija za kupovinu uticajnog britanskog političkog dnevnika Telegraf podstakla je raspravu o pitanju nezavisnosti medija i mogućnosti da strani investitori ugroze slobodu štampe, prenosi Rojters.

Oko 100 poslanika britanskog parlamenta iz svih stranaka potpisalo je pismo u kojem se izražava protivljenje da kompanija Redbird IMI iz Abu Dabija kupi desničarski list Telegraf i magazin Spektator, i izražava zabrinutost zbog potencijalnog mešanja u uređivačku politiku i uvođenja cenzure.

Britanska ministarka javnog informisanja i medija Lusi Frejzer odlučuje o tome da li će biti odobreno ovo preuzimanje dva britanska medija, ali poslanici u Gornjem domu parlamenta će u sredu glasati o amandmanu na zakon o digitalnim tržištima, konkurenciji i potrošačima koji bi ministrima mogao da omogući pravo veta na ponude stranih država za britanske novine.

Ukoliko bi takav amandman bio usvojen, o njemu bi se zatim izjašnjavao Donji dom. Iz kabineta premijera Rišija Sunaka je saopšteno da se još uvek razmatra da li da se podrže izmene postojećih propisa kako bi se sprečilo da strana država bude vlasnik neke britanske novinske kuće.

1 COMMENT

  1. KAd to urade Rusi, onda je to “diktatura”.
    Remeti se “međunarodna saradnja”, slobode itd …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here