Velikan se vratio kući

0

Uz zvuk zvona s nedavno obnovljenog manastira Dubnica, i radost malobrojnih meštana i sela podno Javora, u portu ove svetinje, nekadašnje duhovno sedište Starog Vlaha, sa Zlatibora je, iz sela Trnava, stigla skulptura patrijarha Gavrila (1595 – 1659), teška tri tone, koju je majstorski, od "ljutog kamena" iz majdana Klisura, isklesao samouki vajar Vladimir Mitrović.
– Dobro došao, domaćine, dobro došao u svoju kuću! Dobro došao obnovitelju i svetosti naša! Dobro došao, zemljače, čuvaru vere i ognjišta, da nas učiš pravoslavlju i kako se opstaje na ovim surovim srpskim predelima! – govorio je, "dočekujući patrijarha Gavrila", kroz suze, ostareli arhimandrit Makarije, iguman Dubnice.
– Radio sam naporno na skulpturi godinu dana, malo se moglo obiti špicevima, već sečenjem i brušenjem dijamantskim alatom, ali ne žalim truda, ispunili smo obavezu potomaka prema ktitoru Dubnice, sveštenomučeniku i znamenitoj ličnosti Srpske pravoslavne crkve iz 17. veka. Srećan sam što se patrijarh vratio u zavičaj i što će mlade generacije moći ovde da vide ko smo, koga smo imali i kako smo opstali. Razočaran sam koliko malo znamo o našim velikanima, evo, ni ja do pre tri godina ništa nisam znao o patrijarhu Gavrilu – kaže vajar Vladimir Mitrović.
Patrijarh Gavrilo potiče iz znamenite loze beretskih knezova Raškovića, rođen je u Štitkovu, a rano se zamonašio u nekom manastiru gde je izvanredno savladao kaligrafski rukopis i prepisivanje crkvenih knjiga. Zapisi ispisani patrijarhovom rukom otkriveni su u biblioteci na Kembridžu kao i u poznatom Četvorojevanđelju iz Arhiva SANU.
Svetkovina osvećenja spomenika, uz ugledne zvanice i narod Staroh Vlaha, planirana je za iduće leto.

 

Radije na vešala nego u drugu veru
Na tron raških vladika Gavrilo je postavljen 1643. godine, a za patrijarha je saborno izabran 1648. godine u manastiru Morača.
Iz manastira Dubnica, koji je vekovima bio neugasivo kandilo pravoslavlja, a u doba "tamnog vilajeta" mesto tajnog sakupljanja Srba, čuvar pećkog tona i obnovitelj ove svetinje, patrijarh Gavrilo, krenuo je put Rusije u tajnu misiju oslobađanja porobljenih balkanskih naroda, kada su sve nade polagane u ruskog cara propale, vratio se tajno u Srbiju, ali je brzo prokazan. Turci su ga zarobili i odveli u Bursu (Mala Azija) gde je, nakon što ni za živu glavu nije hteo da promeni veru, obešen.

 

Opštinari se brukaju
Manastiru Dubnica je isključena rasveta u porti jer iguman Makarije nije mogao da plaća struju. Kako mu je saopšteno, opštinskoj upravi je skupo da plaća nekoliko reflektora, pa svetinja čami u mraku.
– Valjda će ih sad patrijarh Gavrilo umoliti – jada se iguman Makarije.
Ako žele da pomognu da Dubnica dobije struju, naši čitaoci mogu kontaktirati igumana Makarija na brojeve tel. 033/660-200 i 064/006-1635

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here