Tanjug/AP

Novu vladu Srbije čekaju brojni izazovi u vezi sa pitanjem Kosova, a među najvećima je pokušaj da se obaveze iz Ohridskog sporazuma, odnosno francusko-nemački plan u celini uključi u Poglavlje 35 pregovora sa Evropskom unijom, kaže za Kosovo onlajn sociolog Vladimir Vuletić.

“Tada bismo već došli u situaciju da jedan od naših strateških ciljeva i politika, a to je da put ka EU, dovedemo u pitanje. A ukoliko bismo na to pristali onda bi naš drugi strateški cilj bio doveden u pitanje i generalno čitava politika Srbije koja se sada vodi upravo na taj način da imate ravnotežu, ne samo na međunarodnom planu, nego i balans ta dva ključna cilja oko kojih, na kraju krajeva, imate i različite podele u Srbije. Ako to dovedete u pitanje, onda to više nije problem samo za vladu onda je to problem za čitavu zemlju, jer dolazite u situaciju da imate sukobe koji ne znam kuda bi nas vodili”, smatra Vuletić.

On ukazuje da je važno da dođe do normalizacije odnosa, do toga da postoji stabilnost u regionu, mir, normalan protok ljudi i ideja.

“Ali je takođe suština u tome da ne možete da dozvolite ono što je već rečeno toliko puta, a što na neki način Priština očekuje, a to je priznanje Kosova od strane Srbije. I oko toga se stvar vrti godinama unazad i nastaviće se. Reč je o tome da se dođe do neke vrste kompromisa koja bi obezbedila sve o čemu smo govorili, a da taj kompromis, naravno, ne podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije, jer onda i nije kompromis. To je zapravo čitava kvadratura kruga kada je reč o politici Beograda prema Prištini”, napominje naš sagovornik.

On ukazuje da ostaje da se vidi da li će pre svega, u prestonicama SAD, EU i vodećih evropskih zemalja na to i takvo opredeljenje Srbije gledati blagonaklono.

“Nema sumnje da ima i onih koji na taj način posmatraju stvari, koji vide da je i Srbija deo rešenja problema. Sada samo treba da ubede i Prištinu da bude deo rešenja problema. Ili će, pak, druge neke struje i frakcije koje postoje imati veću snagu i pokušavati da prisile Srbiju da učini ono što ne može da učini. I onda ćete imati zaoštrenu situaciju. Tamo gde smo bili tu ćemo i nastaviti, sada je samo, naravno, reč o tome da dolazimo u ovu situaciju da vidimo šta će se dešavati na izborima u SAD, jer smo bili svedoci da je Trampova administracija imala nešto drugačiji pogled na način rešavanja odnosa Beograda i Prištine”, kaže Vuletić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here