Veliki nastup Malog hora

0

Po već ustaljenoj tradiciji na koncertu su i ove godine nastupili vrsni muzičari sa svojim pažljivo biranim repertoarima.

Na samom početku predsednik SPKD Prosvjeta profesor Srđan Mijalković je tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi!" poželeo dobrodošlicu prisutnima, zahvalivši se svom timu i brojnim sponzorima koji su pomogli održavanje ovog koncerta.

Kroz raskošan i raznovrstan program ovogodišnjeg Srpskog novogodišnjeg koncerta brojnu publiku koja je ispunila veliku svečanu salu na srpskom i na nemačkom jeziku provele su Grozdana Bulov i Gordana Janičić.

Program je otvorio Prosvjetin Mali hor koji je izveo nekoliko starih tradicionalnih pesama i pobrao najveće simpatije i aplauze publike. Mali hor inače radi od 2012. godine i neprestano raste, a uspešno ga vode muzička umetnica Jelena Krstić i pedagog Vera Simić.

Rudi Šiker oduševljen

Ovogodišnjem koncertu prisustvovao i šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke (SPOe) u bečkom parlamentu Rudi Šiker kao i poslanica Anica Macka Dojder.
Rudi Šiker je u izjavi za "Vesti" rekao da je oduševljen nastupom svih umetnika na Srpskom novogodišnjem koncertu, a posebno Malim horom.
"Ovaj dečji hor je pokazao profesionalnost. Takođe mi se dopalo i povezivanje srpske muzike sa "Radecki maršom", što je bilo naravno nešto posebno specifično, gde se može videti da se obe veoma dobro uklapaju", rekao je Šiker.

Nakon Malog hora nastupila je četrnaestogodišnja violinistkinja Milica Culus, studentkinja violine i pobednica mnogobrojnih muzičkih takmičenja. Milica Culus je u pratnji Andreasa Tojfla na klaviru izvela "Valse Šerco, Op 34" Petra Iliča Čajkovskog.

Nakon Čajkovskog usledilo je Mocartov Gudački kvartet broj 17 u izvođenju Karo kvarteta u čijem sastavu su se našli umetnici različtog porekla. U Karo kvartetu sviraju čelistkinja Karo Haberl, violinist Risto i Milan Nikolić i Ana Čurgaeva na violi.

Septet Nikole Zarića, koji se ovom prilikom predstavio publici u Beču, poput ostalih umetnika oduševio je publiku svojim izvođenjem balkanskih etno melosa, kao i "Bojarke" Vlastimira Pavlovića Carevca i "Biserke" Radojke Živković. Jedinstvenom kombinacijom "Marša na Drinu" i "Radecki marša" svakako su oduševili prisutne pokazujući na taj način spoj dve kulture i tradicije. U septetu pored Zarića na harmonici svira i Dejan Živković, Efe Turumtaj I Nizli Ruta na violini, Ana Firsanova violu, Ana Veselova čelo i Nenad Marinković kontrabas.

Koncert je završen nastupom saksofoniste i studenta na Muzičkoj akademiji u Beču Aleksandra Jankeha i Vladimira Miloševića na klaviru, profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Srpskom novogodišnjem koncertu je prisustvovao episkop austrijsko-švajcarski Andrej, kao i ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković, ambasadorka Bosne i Hercegovine Tanja Milašinović-Martinović kao i vojni predstavnici ove dve zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here