EPA/Russian defence ministry

Portfolio sklopljenih ugovora u okviru vojno-tehničke saradnje između Rusije i stranih partnera već je premašio 50 milijardi dolara, a potražnja stranih kupaca nadilazi postojeće mogućnosti ruske odbrambene industrije, saopštio je direktor “Rosoboroneksporta” Aleksandar Mihejev.

– Mogu sa sigurnošću da kažem da je portfolio narudžbina veći od 50 milijardi dolara, koliko trenutno iznosi. Mi ćemo ga proširivati, jer je potražnja danas veća nego što naša industrija može da proizvede – rekao je Mihejev na međunarodnoj avio-izložbi “Dubai eršou”.

On je istakao da će “taj problem biti rešen na neki način” kako bi Rusija mogla da realizuje narudžbine stranih partnera.

Mihejev je takođe kazao da kupci i partneri danas pokazuju još veće interesovanje za rusku vojnu tehniku nego ranije, jer je tokom specijalne vojne operacije pokazala odlične rezultate.

Potražnja za avionom Il-76MD-90A

Potražnja stranih zemalja za ruskim teškim vojno-transportnim avionom Il-76MD-90A procenjuje se na 50 letelica, pregovori su u toku, rekao je Mihejev.

– Interesovanje je veliko. Naravno, ne bih imenovao države. Takvu flotu vojno-transportnih aviona želele bi da imaju, između ostalog, zemlje bliskoistočnog regiona, zemlje ZND, zemlje jugoistočne Azije. Za sada se pregovara o 40 do 50 aviona Il-76MD sa novim motorima, novim krilima i opremom – saopštio je Mihejev.

Takođe je kazao da je “Rosoboroneksport” rešio sve logističke i finansijske probleme, izazvane sankcijama, koje su ometale vojno-tehničku saradnju.

Međunarodna izložba avijacije “Dubai eršou 2023” traje od 13. do 17. novembra.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here