Youtube/CRO91

Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ podseća da se sutra navršava 27. godina od agresije hrvatske vojske na tadašnju zaštićenu zonu UNPROFOR na Ravnim Kotarima.

Akcija kodnog naziva „Maslenica“ započela je 22. januara 1993.

U sledećih nekoliko dana hrvatske snage su zauzele nekoliko desetina kvadratnih kilometara uključujući aerodrom Zemunik i nekoliko visova na Velebitu i branu sa hidroelektranom Peruća.

„U ovoj agresiji najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski. Srbi iz pomenutih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom sv. Georgija (osveštana 1675), u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica i crkve sv. Georgija (osv. 1567) u Smokoviću i sv. Ilije (osv. 1872) u Kašiću“, stoji u saopštenju.

Prema podacima „Veritasa“ tada je poginulo i nestalo 348 Srba, od čega 55 civila, a prosečna starost nastradalih je 60 godina. „Među žrtvama se nalazi i 34 žene, prosečne starosti 57 i troje dece do 12 godina. Među žrtvama se nalazi i 65 dobrovoljaca sa prostora Srbije i BiH, koji su došli na Ravne Kotare da zajedno sa domicilnim Srbima brane njihova vekovna ognjišta“, precizira Veritas.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvjetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od čega šest civila, među kojima su tri žene.

„U zbegovima je u narednih nekoliko meseci umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije, a ukupno je proterano više od deset hiljada Srba, koji su se raselili širom sveta.“

Predsednik „Veritasa“ Savo Štrbac ističe da se jedan od najtežih ratnih zločina odigramo na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a.

„Pripadnici hrvatske specijalne policije ‘Alfe’, mučki su, iz zasede, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca. Ovaj masakr počinili su pripadnici Petog voda iz sastava ‘Alfe’, kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, aktuelni zamenik predsednika HDZ-a i potpredsednik Hrvatskog Sabora. Operaciju „Maslenica“ su planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana“.

Štrbac podseća da je tokom ove agresije načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio Agim Čeku.

„Usled neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše je i stradalo civila“, precizira Štrbac.

On navodi da za ovaj zločin do sada niko nije odgovarao.

Prema službenom popisu stanovništva iz 1991. godine u Kašiću je živelo ukupno 765 žitelja, od toga 757 (99%) Srba, u Smokoviću 1.029, od toga 989 (96%) Srba i Islamu Grčkom 1.139, od toga 991 (87%) Srbin.

Dvadeset godina kasnije, prema popisu stanovništva u RH iz 2011, u Kašiću je živjelo 63, u Smokoviću 110 i u Islamu Grčkom 150 žitelja, bez oznake nacionalne pripadnosti.

1 KOMENTAR

  1. Sve ove cinjenice znaju i nadlezni iz tkz. „medjunarodne zajednice“,i obavestajne sluzbe iz zapadnih zemalja koje su tu bile i pre pocetka ovih dogadjanja,i sa imenovanim zvanicnicima Hrvatske,zapravo sve sto se dogadjalio i isplanirali. Nista se ovde nije spontano dogadjalo,pa ni ova operacija. Prvo su stvorili atmosferu straha kod domicilnih Srba,koji su i na ovim podrucjima cinili apsolutnu vecinu stanovnistva od 80% pa negde i do 98 %. Utoliko ne stoje „argumenti“ tadasnjih i sadasnjih vlasti u Hrvatskoj,da se „srpska manjina“ pobunila protiv hrvatske vlasti. Kao prvo, Srbi su na tim podrucjima ziveli oduvek, i u Hrvatskoj do tada u ustavu RH nisu bili „nac.manjina“,nego konstitutivni narod,koji je proustaska vlast svela na status nac.manjine. Zatim su krenuli napadi i pretnje,a imajuci u vidu sta se tom narodu desilo u vreme nacisticke NDH, opravdano uplaseni da ce se genocid ponoviti, Srbi su se samoorganizovali u odbranu svojih podrucja i domova. Srbi nisu odlazili na se bore na teritorije gde su Hrvati cinili vecinu,ni da zauzimaju tudje ,nego su samo branili svoja ognjista. Ovime se samo pokazuje sva dvolicnost i navodna zastita ljudskih prava tkz.medj.zajednice,EU.OEBS-a,raznih NVO koji su cutali na cva krsenja ljudskih prava,ubistva civila i proterivanje jednog naroda sa svojih vekovnih ognjista koje je imalo sve odlike genocida.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime