Vernici obradovali vladiku

0

D. Pašić
Predaja poklona: Prota Mićić episkopu uručio arhijerersko žezlo
 

Prvo se obradovao dočeku ispred hrama gde su bila deca u narodnim nošnjama na čelu sa starešinom hrama protojerejem-stavroforom Draganom Mićićem, ali i brojni vernici.

Vladika nije krio radost ni izgledom unutrašnjosti hrama, za koji je kazao da je jedan od najlepših, ne samo u Austriji. On je zatim služio liturgiju, a osim prote Mićića, sasluživali su otac Novo Lazić iz parohije Gmunden, Ljubomir Radovanov iz Klagenfurta, Ljubomir Bolić iz Ensa i arhijerejski namesnik prota Krstan Knežević iz Beča. Svetoj službi prisustvovali su biskup katoličke crkve u Lincu Maksimilijan i predstavnici gradskih vlasti.

Obraćanje deci

– Drago mi je da vidim puno dece – rekao je vladika i obratio se mališanima koji su bili u prvim redovima.
– To znači da vaši roditelji brinu o vama. Treba da se ponosite što imate takve roditelje i takve veroučitelje. Nema ništa lepše od vaspitanja. Zato i u Svetom pismu kaže jedna od 10 zapovesti da treba da se poštuju roditelji. Ljubav prema majci i ocu je nešto najlepše u životu. To je veliki znak morala i karaktera – kazao je episkop.

Posebno je bila vidna radost brojne dece, učenika veronauke koji su u pratnji roditelja, baka, deka i rodbine pohitali na liturgiju, u toku koje su se ispovedili i pričestili.

U nadahnutoj besedi, vladika Andrej imao je samo reči hvale na račun prote Dragana Mićića i vrednih parohijana:

– Kad sam ustoličen na tron eparhije austrijsko-švajcarske u julu, prota Dragan je organizovao autobus da vernici dođu u Beč. Mislite da ja to mogu da zaboravim? – upitao je vladika i nastavio:
– Iskreno, to sam imao svaki dan u mislima. Mislim da sam izabrao poseban povod i upravo pogodio današnji dan, kada imamo na prvom mestu pričešće učenika veronauke. Gledam vas, ovu divnu decu, vaša lica, svi ste došli na liturgiju kao jedna familija i ovde ste postavili jedan stub. U svakom normalnom društvu i gradu postoje stubovi, to mi je rekao i biskup Maksimilijan kada smo ulazili u hram. Ovaj hram je najugledniji i jedan od najznačajnijih u našoj eparhiji. Vidim ovde more duša. Ovo je jedan od najvećih doživljaja koje čovek ima kad vidi narod ovako okupljen i složan. Tako vi činite primer drugima. Želim zato da vas pohvalim – rekao je episkop.

Sveštenik parohije Dragan Mićić se zahvalio episkopu, istakavši da je njegova poseta ujedno i priznanje vernicima. On je episkopu Andreju uručio arhijerejsko žezlo.

Pojanje za trpezom

U nedavno završenoj sali u sklopu parohijskog doma, koja će služiti i kao biblioteka, upriličen je ručak za vladiku i goste. Raznovrsna posna hrana pripremljena je zahvaljujući vrednim parohijankama, koje nisu štedele truda da prirede bogatu trpezu. Vladika Andrej nije propustio priliku da sa polaznicima Bogoslovije u Sremskim Karlovcima i Minhenu (sada ih ima 10) otpeva nekoliko bogoslužbenih pesama. Ujedno, vladika je pohvalio parohijski hor "Svetog Nikolaja Velimirovića", koji je ovom prilikom bio pojačan dirigentkinjom Biserkom Vasić, koja se nalazi na studijama u Gracu, a vikendom dolazi u Linc da uvežba davno osnovani hor.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here