Vesti

0

Veliki skup u Varšavi
POLjSKA SLAVI PAD KOMUNIZMA

Poljska danas i sutra proslavlja 25. godišnjicu slobode i prvih delimično slobodnih parlamentarnih izbora nakon kojih je totalitarni režim predao vlast. Glavni gost, američki predsednik Barak Obama u Varšavu nosi poruku Poljacima i novijim članicama NATO da će SAD biti i dalje garant njihove bezbednosti. Glavni deo proslave četvrt veka demokratske Poljske oslobođene iz sfere bivših sovjetskih satelita odigraće se u sredu 4. juna na trgu ispred Kraljevskog zamka u Varšavi.

Zaraza u Sijera Leoneu
PONOVO IZBILA EBOLA

Pet osoba umrlo je od ebole u Sijera Leoneu i potvrđeno je da je 15 osoba obolelo, saopštilo je ministarstvo zdravlja te afričke zemlje. Novi smrtni slučaj zabeležen je u petak, a bolest se pojavila 26. maja, rekao je sinoć portparol ministarstva zdravlja.
On je dodao da trenutno ima 19 sumnjivih slučajeva i 15 potvrđenih slučajeva zaraženih ebolom. Troje od pet pacijenata koji su umrli lečili su se u bolnici na istoku zemlje. Dvoje se lečilo tradicionalnom medicinom. Ebola je visokozarazna bolest. Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek, tako da su smrtni slučajevi veoma česti. Prvi put je primećena 1976. u Kongu, na obalama reke Ebole, po kojoj je dobila ime.

Udar na ucenjivače
POHAPŠENA BANDA HAKERA

SAD su objavile kako su uz pomoć više zemalja uništili veliku kriminalnu i ucenjivačku mrežu na internetu koja je od žrtava otela više od sto miliona dolara. Maligni računarski programi Gejmover Zevs i Kriptoloker onesposobljeni su ali njihov idejni tvorac ruski begunac Evgenij Bogačev na slobodi je i mogao bi da uspostavi novu kriminalnu mrežu u vrlo kratkom roku, upozorilo je američko ministarstvo pravosuđa. Programi napali do milion računara širom sveta. Kriminalna grupa je uz pomoć Kriptolokera samo u prva dva meseca od puštanja u opticaj programa iznudila za
dešifriranje podataka 27 miliona dolara od žrtava, ali je ukupno u svetu iznuđeno 100 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here