Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik zatražio je od Narodne Skupštine Republike Srpske da podrži njegov veto na odluku muslimanskog i hrvatskog predstavnika o uvođenju američke organizacije u izborni sistem zemlje.

Da podsetimo, Šefik Džaferović i Željko Komšić preglasavanjem u Predsedništvu BiH doneli su odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumevanju između Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme iz SAD. Srpski član Predsedništva Milorad Dodik se usprotivio, pa je iskoristio svoje ustavno pravo da uloži veto na odluku koji mora da podrži dve trećine poslanika Skupštine RS.

Dodik je pred poslanicima RS na posebnoj sednici istakao da je ova odluka veoma štetna i destruktivna po vitalne interese Srpske, jer se njime zadire u suverenitet izbora.

– U svom mandatu suočen sam s odlukama dva bošnjačka člana Predsedništva (aluzija da je hrvatski predstavnik Želji Komšić izabran glasovima Bošnjaka) koji me preglasavaju u pitanjima koja su značajna za vitalni interes Srpske. To se desilo i prilikom glasanja o navedenoj odluci – rekao je Dodik poslanicima i dodao da kao srpski član Predsedništva BiH mora da vodi računa o interesima RS.

Mešanje u izbore

On je ukazao da je spoljna politika u rukama Predsedništva BiH i da je zato potrebno donositi odluke konsenzusom jer ako ga nema, onda dolazi do preglasavanja kao u ovom slučaju. Zato je zatražio da se izjasni Narodna skupština Republike Srpske koja je konačni arbitar i čije pravo treba ojačati. Prema njegovim rečima, ako bude prihvaćen Komšićev i Džaferovićev Memorandum izborni proces u BiH bi bio dat u ruke nekom drugom. On je objasnio da nije reč o tehničkoj pomoći institucijama, već o mešanju u izbore.

Opozicija u Skupštini RS predvođena SDS-om i PDP-om poručila je da neće glasanjem podržati Dodika uz tvrdnju da on pogrešno tumači dokument, te da je reč samo o tehničkoj pomoći institucijama BiH u izbornom procesu.

Protivljenje SDS

Nemanji Šaroviću iz SDS-a, Dodik je odgovorio da je ovaj memorandum na štetu interesa RS i založio se za fer i poštene izbore u BiH.

– Vi ovde branite samo BiH. Dobili ste nalog od Bakira Izetbegovića i CIK BiH. Nisi razmišljao šta će biti kad opet doživiš debakl na predstojećim lokalnim izborima. U nekim sredinama niste uspeli ni da sastavite političke liste – rekao je Dodik, a Šarović je ostao uporan u stavu da SDS neće podržati zaključke posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno potvrdu veta Milorada Dodika na odluku druge dvojice članova Predsedništva RS.

Ambasada BiH u Jerusalim

Milorad Dodik je tokom obraćanja na posebnoj sednici Narodne skupštine RS najavio zahtev Predsedništvu da se ambasada BiH izmesti iz Tel Aviva u Jerusalim.

– Očigledno da je to visoki interes SAD, videli smo to. Zašto mi, ako nam je stalo do podrške SAD, ne bismo to uradili? Dolazi i Metju Palmer (zamenik pomoćnika državnog sekretara) u sredu, pa ćemo reći da se preseli ambasada BiH u Jerusalim – kazao je Dodik pred poslanicima.

Zabranjeni i u SAD

Dodik i članovi vladajuće koalcije poručili su da se preko američke organizacije želi upravljati biračkim spiskovima i izbornim procesom u BiH. On je istakao da ova američka agencija i u SAD u 17 saveznih država ima razna ograničenja kad je reč o nadgledanju izbornog procesa, a neke od njih uopšte ne dozvoljavaju međunarodne posmatrače.

– Možda da prvo pomognu sami sebi na unapređenju demokratije i sprovođenju preporuka za izbore u SAD – istakao je Dodik.

Udar na MUP RS

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da se zaključivanjem spornog memoranduma između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme želi upravljati biračkim spiskovima. On je postavio pitanje da li je mešanje u rad Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ukoliko se želi upravljati biračkim spiskovima.