Videli se rođaci Vuka Karadžića

0

 

Tomislav Čotrić

Četrdesetak članova iz petnaestak porodica koje nose prezime Čotrić sastalo se ovih dana u Jadranskoj Lešnici na prvom ovakvom okupljanju familije. Prema rečima organizatora skupa Tomislava Čotrića, na raznim stranama sveta ima četrdesetak porodica sa ovim prezimenom, a ideja je da okupljanje bude tradicionalno i uvek dan pred Vukov sabor koji se održava u čast njihovog slavnog rođaka.
Prema njegovim rečima, Čotrići su u Jadranskoj Lešnici od kraja 18. veka, kada je tu bila granica sa Ugarskom, pa su se ovde doselili sinovi Jevte Savića Čotrića koji su se bavili trgovinom svinjama. Čotrića je najviše u ovom selu, ali ih ima na svim kontinentima.
– Spasoje Karadžić, brat Joksima Bandule, Vukovog dede, imao je nadimak Čotra. Njegov sin Sava imao je sina Jevtu Savića koji je dodao i prezime po dedinom nadimku Čotrić. Jevto Savić Čotrić bio je rođak i jedan od prvih učitelja Vuka Karadžića kome je pokazao slova, naučio ga da čita i piše i uočio njegovu sklonost ka knjizi.
Sam Vuk je zapisao da je Jevta "znao pisati i čitati bolje od sviju popova i kaluđera i mnogijeh starješinskih pisara po Srbiji, i od samoga Karađorđijeva prvog sekretara, Janićija Dimitrijevića". Otada kreće prezime Čotrić koje etimološki specifično jer je nastalo od nadimka i danas je jedinstveno u svetu jer su svi Čotrići potekli iz Tršića. Inače, Jevto je bio ugledan i uvažen čovek, srpski političar, narodni vođa i diplomata iz doba Prvog i Drugog srpskog ustanka, član Praviteljstvujuščeg sovjeta u Beogradu. Sa Turcima je o miru bezuspešno pregovarao 1813., a naredne godine je sa protom Matejom Nenadovićem u Beču je kod austrijskog cara molio da se učini kakva god olakšica narodu u Srbiji. U njegovoj kući Ivan Jugović je otvorio Veliku školu, a danas je u njoj Muzej Vuka i Dositeja, objašnjava Tomislav.

Čuvaju korene: Prvo okupljanje Čotrića
 

Prema rodoslovu koji je napravio Ljubomir Čotrić, od Spasoja do danas ima 257 muških Čotrića, a na skupu je najmlađi učesnik bio petnaestomesečni Milan.
– Okupili smo se u porti crkve u Jadranskoj Lešnici i pričali o nastanku prezimena i poreklu, dogovorili smo se da se, pošto smo bliski rođaci sa Vukom Karadžićem, ubuduće okupljamo dan pred Vukov sabor, a naredne godine da to učinimo u Tršiću, na porodičnom imanju Čotrića – kaže ovaj Čotrić koji radi u Biblioteci Vukovog zavičaja.

 

U Tršiću samo Milorad
Jedini iz familije koji živi u Tršiću je Milorad Čotrić, deseto je koleno od Spasoja. Ima dve kćerke i sina, a šest kolena unazad su na toj liniji jedinci, ali se loza nastavlja.
Čotrići su ponosni što imaju rodbinsku vezu sa Vukom, jednim od najznamenitijih Srba, a da krv nije voda kazuje to što su mnogi od njih završili fakultete, bili đaci generacija, a Tomislav kaže da se ne pamti da je neko iz familije ponavljao, ili u školi imao slabiji uspeh od dobrog.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here