Z. Mirković
Molitva za Kosmet: Arhimandrit Kleopa Stefanović

Vidovdan ne smemo nikada zaboraviti, jer on predstavlja veliku žrtvu naših predaka i deo je srpskog identiteta, naglašeno je na Vidovdanskoj akademiji u Beču.

– Vidovdan su oči svakog Srbina. Na Vidovdan se rađa i umire. Vidovdan vekovima obasjava naše biće, a to je Kosovo i Metohija. Ako kažeš Srbin to je sinonim za Kosovo i Metohija. Gde god se nalazi Srbin sa njim je i Kosovo i Metohija – naglasio je besednik arhimandrit Kleopa Stefanović.

On je istakao da je Kosovo najveći oltar srpskog naroda i da je od Kosovskog boja do danas najveći žrtvenik gde se nebo i zemlja spajaju.

– Kosovo i Metohija je naša lična karta, pasoš, život bez kojeg ne možemo. Svaki monah koji se danas bori za kap slobode, zrak sunca da se probije kroz bodljikave žice kojima su okruženi na Kosovu, to je moj bol i nesanica. Moramo se uvek moliti za Kosovo i Metohiju jer je to naše biće – poručio je arhimandrit.

On je rekao da mu je srce puno kada u Beču vidi toliko Srba okupljenih na Vidovdan, jer u svakom od njih vidi Kosovo.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej istakao je da je Vidovdan dan kada se Srbi sećaju slavnih predaka.

“To je datum koji ne smemo da zaboravimo jer predstavlja veliku žrtvu predaka koji su branili našu otadžbinu i krst Časni”, podvukao je on.

Vladika Andrej je rekao da su u srpskom narodu prisutne traume, jer niko nije očekivao da će 1999. NATO bombardovati zemlju.

Dan koji vekovima pamtimo: Vladika Andrej

Ukazao je da su traume još veće kod predstavnika Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, koji su doputovali u Beč da na ovaj dan budu sa sunarodnicima u dijaspori.

Naglasio je da bez tog udruženja ne bi imali informacije o mnogim sudbinama.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić rekao je da je Vidovdan praznik kada se sećamo onih koji su svojom hrabrošću i spremnošću na žrtvu žrtvovali sebe da bi država opstala.

Ambasador Rodić sa članicama Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih
Gosti iz Srbije: Hor Karlovačke bogoslovije
Duhovne pesme: Eparhijski hor “Kornelije Stanković”

– Vidovdan je neobican kao dan u kalendaru jer se na taj dan kroz istoriju svašta događalo. Sve to što se događalo treba da bude snaga za ono što danas jeste i što se očekuje ubuduće od srpskog naroda. A to je sloga, spremnost na radinost veća nego danas i spremnost na žrtvu – podvukao je on.

Rodić je naglasio da ako narod nema slobodu da govori svoj jezik, ima svoju veru i tradiciju sve biva besmisleno. S tim u vezi je kazao da oseća veliko zadovoljstvo koliko u Austriji Srbi čuvaju svoju tradiciju.

– Sećanje na prošlost je važno da bismo znali čime da se dičimo u budućnosti. Danas smo svedoci različitih kriterijuma u svetskoj politici i to je neko iskušenje Božje – dodao je on.

U programu Vidovdanske akademije nastupili su hor Karlovačke bogoslovije “Sveti Arsenije”, eparhijski mešoviti hor “Kornelije Stanković” i dečji hor.

Za organizaciju ovogodišnje Vidovdanske akademije bio je zadužen Dalibor Petrić, sveštenik iz Sankt Peltena.

Dečji hor je burno pozdravljen

Čuvamo nasleđe predaka

Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora čestitao je Vidovdan svim Srbima u dijaspori i matici.

– Datum 28.jun, nije samo sećanje na Kosovski boj 1389. godine i neizmernu hrabrost srpskog naroda na čelu sa knezom Lazarom koji se suprotstavio velikom Osmanskom carstvu braneći i Evropu, taj dan je i simbol patriotizma, srpske hrabrosti, dostojanstva i neustrašivosti u borbama za očuvanje srpskog tla, srpskog identiteta, srpske tradicije i kulture kroz vekove, pa sve do danas. Svi mi koji živimo u Austriji, ponosni smo na ovaj praznik i svojim angažmanom i aktivnostima nastojimo da sačuvamo nasleđe naših predaka, koji su se hrabro borili za opstanak srpstva i ostavili nam u amanet da čuvamo naše običaje, kulturu, tradiciju i jezik – poručio je on.

Žele da nas unište

Verica Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i otetih na KiM ukazala je da tragedija srpskog naroda od 1998. traje sve do danas, a da su motivi uništenje jednog naroda na Kosovu.

Istakla je da je više hiljada Srba ubijeno, kidnapovano, smeštano u logore, da su gradovi na Kosovu etnički očišćeni, a sve to je rađeno pod prisustvom međunarodne zajednice.

Tomanovićeva je dodala da se na Kosovu i Metohiji i dalje ne zna sudbina 538 Srba i pripadnika drugih naroda. Prekršeni su svi postulati čovečanstva, zataškavaju se zločini, ne vraća se dokumentacija Kfora koja ima dokaze za nedela i primenjuju dvostruki aršini prema žrtvama – istakla je Tomanovićeva.

Verica Tomanović

Prema njenim rečima Vidovdan je postao pečat identiteta srpskog naroda.

– Namera je da se srpski naroda savije i da se nikada ne uspravi, kako bi utihnula viševekovna priča o stradanju, kako ne bi remetili kliše da smo večiti krivci. Ne sme se dozvoliti da neistinama nastave razaranje našeg identiteta – poručila je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here