Pixabay.com

Crnogorska vlada saopštila je danas da su netačne tvrdnje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da je povučen takozvani Zakon o majkama.

Vlada je to saopštila povodom izjave Amfilohija da postoji mogućnost da crnogorska vlast povuče Zakon o slobodi veroispovesti, kao što je povukla Zakon o majkama, i navela da oni ni tada nisu imali takvu mogućnost, kao što je nemaju ni danas, i nisu povukli takozvani zakon o majkama, prenosi podgorički portal CdM.

“Odlučujući o ustavnosti tog pravnog propisa, koji se zove Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti, Ustavni sud Crne Gore je, kao jedini autoritet koji odlučuje o saglasnosti zakona sa Ustavom, ocenio da su pojedine njegove odredbe diskriminatorne, i da nisu u saglasnosti sa Ustavom. Vlada je u zakonskoj proceduri sprovela Odluku Ustavnog suda”, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako se dodaje, Mitropolija danas ima mogućnost da podnese inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, što je, kako se navodi, premijer Duško Marković predložio mitropolitu Amfilohiju.

– Vlada će svaku odluku Ustavnog suda sprovesti, kao i svaki put do sada – poručuju iz crnogorske Vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here