ОЧЕКУЈЕМО ДА ЋЕ ОВА КЊИГА, ОВАЈ ЛЕП ПРОЈЕКАТ КОЈИ ЈЕ МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ПОДРЖАЛО, ОХРАБРИТИ И ДРУГЕ ДА СЕ ПОСВЕТЕ ПИТАЊИМА НЕГЕ И ЗАШТИТЕ ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА И СРПСКОГ ЈЕЗИКА.

У последње две, две и по године покренули смо, не само акцију „Негујмо српски језик“, већ и обнову веома запостављених српских лектората и низ других активности које за циљ имају промоцију и неговање српског језика, заштиту и већу употребу ћириличног писма.

Из истих мотива дошло је до појаве једне занимљиве књиге „Учимо ћирилицу“.

У време Ђуре Даничића, рат за српски језик, правопис и писмо водио се на начин и у складу са потребама и условима тог времена, али и данас залагање за квалитет српског језика, за учење и коришћење српског ћириличног писма јесте једна веома велика и важна борба.

Феномен који је присутан у свим дијаспорама јесте да се трајним исељавањем у друге земље, под утицајем окружења, културе, школства и медија матерњи језик заборавља или слабије користи, тиме се врши „однарођавање“, па се у другој или трећој генерацији питање националног идентитета губи и бледи.

Свако залагање да се у нашој дијаспори учи српски језик, обогати речник и користи ћирилично писмо и не заборавља порекло, јесте хвале вредан напор и сваки субјект друштва који у томе учествује, било да је у Србији, било у дијаспори, чини један веома важан посао.