EPA/Daniel Kopatsch
Išgl

I pola godine nakon skandala u vezi sa žarištem zaraze koronavirusom u austrijskom skijaškom centru Išgl i dalje je su mediji i politika zaokupljni temom kad u nadležnvlasti shvatile da imaju problem.

Istraživanje austrijske televizije ORF i nedeljnika “Profil” pokazuje da su vlasti pokrajine Tirol ranije nego što se pretpostavljalo bile informisane o problemu.

U izveštajima ORF I Profila navode se tri primera, a informacije su zasnovane na dokumentima, mejlovima i protokolima kriznog štaba.

Tako su 5. marta vlasti saznale da je 14 gostiju sa Islanda, prilikom povratka u njihovu domovinu, pozitivno testirana na koronavirus.

Opštinske vlasti su mejlom informisane da su Islanđani otputovali sa dva aviona u dva različita dana.

Nešto posle toga objavljeno je saopštenje u kojem je bilo reči o tome da je došlo do zaraze u avionu, iako su Islanđani bili u dva različita aviona.

Predsednik opštine Landek Makurs Mas napisao je u mejlu pokrajinskom direktoru Herbertu Fosteru: “Time smo Išgl privremeno sklonili sa mete”.

Protokol sednice vezane za slučajeve iz ski bara “Kicloh” od 8. marta, gde je jedan barmen oboleo, pokazuje da je pokrajinska sanitetska direkcija uhazala na visok rizik i da se može očekivati mnogo obolelih.

Istog dana je pokrajina, pozivajući se na pokrajinsku sanitetsku direkciju, iznela stav da je širenje korona virusa na goste u baru, iz medicinskog ugla, nemoguć.

Dalji slučaj se odnosi na gradonačelnika Išgla Vernera Kurca, protiv kojeg u ovom slučaju već vodi istragu tužilaštvo Insbruk.

On je izdao uredbu za zatvaranje ski liftova, ne kako je bilo predviđeno 12. marta, već tek 14. marta. Kurc je tvrdio da su mu opštinske i pokrajinske vlasti preneli da tako treba da deluje.

Pokrajina Tirol ponovo je odbacila sve optužbe, a kad je reč o izjavama da su se Islanđani zarazili u avionu, navode da je to bila tadašnja procena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here