Voće i povrće koje je najotrovnije!

0

Jabuke su definitivno najotrovnije 🙁
 

Da bi upozorili stanovništvo na to u kojim se “zdravim” namirnicama skriva najviše otrova, američki Environmental Working Group svake godine objavljuje listu voća i povrća s najviše pesticida u sebi. Navedeno voće i povrće zbog svoje strukture upija više toksina od voća i povrća koje je na dnu liste.

 

Zato, stručnjaci savetuju da, kada god možete, kupujete voće i povrće od lokalnih proizvođača ili ono za koje ste sigurni da je organskog porekla. Ako ne znate koje je poreklo namirnica, onda obavezno pre upotrebe dobro operite, ogulite koru i, ako je moguće, voće ili povrće termički obradite.

 

Najotrovnije

Najotrovnije su definitivno jabuke. Verovali ili ne, u 99 odsto plodova naći ćete trag barem jednog pesticida. U krompiru ima najveća koičina pesticida prema gramu težine.

 

Otrovno

U samo jednom zrnu grožđa, graška, čeri paradajza, jagode ili celeru moguće je detektovati čak 15 različitih vrsta otrovnih supstanci. Podjednako otrovni su breskve, spanać, slatke i ljute paprike, nektarine, krastavci i ljute papričice.

 

Ananas i avokado bezbedni

Manje otrovno

Nešto bezbednije za upotrebu su borovnice, zelena salata, kelj, šljive, trešnje, kruške, mandarine, šargarepa, boranija, bundeva, tikvice, maline, brokoli, smrznuti grašak, mladi luk, pomorandže, banane, paradajz, lubenica, ananas-dinja, gljive, karfiol, dinja.

 

Najbezbednije

Ono što je najbezbednije da se nađe na vašem stolu su grejpfrut, patlidžan, kivi, papaja, mango, špargle, luk, kupus, ananas, kukuruz šećerac i avokado.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here