pixabay.com
Foto: Ilustracija

Filipini i Australija izveli su zajedničke manevre vazdušnog napada u blizini Južnog kineskog mora, prve velike vojne vežbe koje su ove godine organizovale oružane snage ove dve zemlje u jeku rastućih tenzija između zvanične Manile i Pekinga.

U manevrima održanim u opštini Rizal u filipinskoj provinciji Palavan, učestvovalo je 175 vojnika iz oružanih snaga Filipina i dva voda iz australijskih odbrambenih snaga, navodi se u saopštenju potpukovnika Enrikea Gila Iletoa, načelnika službe javnih poslova filipinske vojske, prenosi Blumberg.

“Vežba je uključivala koordinisane vazdušne, kopnene i pomorske operacije kojima su simulirane realne borbene situacije. Time je povećan stepen operativne spremnosti oružanih snaga”, navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Ileto je rekao da se lokacija na kojoj su održani manevri nalazi nedaleko od Drugog Tomasovog grebena u Južnom kineskom moru koje je u centru teritorijalnog spora između Filipina i Kine.

Glavnokomandujući filipinskih oružanih snaga general Romeo Bravner Mlađi rekao je novinarima da vežbe “nisu bile usmerene protiv Kine”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here