Vojskovođe se kladile na ishod Drugog svetskog rata

0

 

Ko je bolji strateg?: Bernard Montgomeri i Dvajt Ajzenhauer

 

General Ajzenhauer je bio siguran da će u Berlin umarširati do Božića 1944, ali mu britanski saveznik nije davao prevelike šanse.Dogovorili su se da pobednik opklade dobije 5 funti, što bi u današnjoj protivvrednosti iznosilo oko 170 funti.

 

Na papiru koga su potpisali generali piše: "Dogovor postignut 11. oktobra 1943. između generala Ajzenhauera i Montgomerija; Iznos £5 – General A. se kladi da će rat sa Nemačkom završiti pre Božića 1944.“

 

Pismeni oblik opklade visio je na zidu kuće pukovnika Lija koji je služio kao izvršni oficir generala Dvajta Ajzenhauera. Porodica Li je odlučila da proda papirić nakon što je preminula udovica pukovnika.

 

Papir sa opklade će se prodavati u SAD zajedno sa fotografijom dvojice generala, a očekuje se da bi mogao da postigne cenu od 20.000 dolara.

 

Ajzenhauer je spomenuo opkladu u svojoj autobiografiji: “Lično sam bio uveren da ćemo u proleće 1944. brzo završiti bitku za Normandiju (poznatu pod imenom Operacija "Overlord") i kladio sam se s Montgomerijem u 5 funti da ćemo završiti rat do Božića iste godine. Izgubio sam opkladu.“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here