Vratio bebu iz mrtvih!

0

Nije želeo da odustane: Dr Jovica Uštević
 

Prošlog petka službu Hitne pomoći je oko 16 časova telefonom pozvao muški glas i rekao da je njegova supruga D. Š. (25) počela da se porađa. Međutim, ekipa doktora i tehničara zatekla je u stanu na osmom spratu kragujevačkog naselja Aerodom čudnu situaciju. Porodilja je u šoku sedela na NjC šolji sa bebom koja nije davala znake života.
 

U inkubatoru: Beba koju je spasao doktor Uštević

"Majka je u krilu držala peškir i tek kada sam otvorio smotuljak video sam bebu, koja je bila skroz poplavela, mlitava i koja nije plakala. Pupčana vrpca nije bila presečena. Odmah sam počeo reanimaciju usta na usta i masiranje srca. Toliko je bio mali da sam ga sve vreme držao na nadlaktici, dok sam mu davao veštačko disanje i srce masirao jednim prstom", kaže dr Jovica Uštević, koji je za 24 godine rada u Hitnoj pomoći zaticao bebe rođene na terasi, u stanovima i kolima, ali nikada nije oživljavao mrtvorođenče.
 

Napredovao 30 grama

Muška beba koju je spasao dr Uštević smeštena je u inkubator u Centru za neonatologiju. Prema rečima dr Nade Stojanović, direktorke ovog centra, beba se nalazi na mehaničkoj ventilaciji i trenutno je stabilna.
Primljena je sa sniženom telesnom temperaturom i sa 1,3 kilograma. Juče je težila 30 grama više.

Doktor, koji je još u šoku od ovog nesvakidašnjeg događaja, izjavio je juče da se borba za prvi udah prevremeno rođene bebe nastavila i u liftu, koji je na svu sreću radio u tom trenutku, a zatim i u kolima Hitne pomoći.
"Iako nisam znao kog je pola, sve vreme sam u pauzama reanimacije navijao i govorio mu "Ajde mali, prodiši, javi se". Bio sam optimista, jer sam video da mu se svaki put kad mu udahnem kiseonik grudni koš podiže", kaže dr Uštević.
 

U hodniku bolnice, negde ispred Urgentnog centra, beba koja je rođena u sedmom mesecu trudnoće, dala je prvi znak života. Dr Ušteviću se učinilo da je dva puta nepotpuno udahnuo. Tu su čekale već spremne ekipe doktora i neki minut kasnije mu saopštile radosnu vest.
 

"Skoro sam vrisnuo kada su mi rekli da je žv. U trenucima dok sam ga reanimirao razmišljao sam da smo tu on i ja, pa šta nam Bog da! Srećan sam što je preživeo. Lekar sam i otac četvoro dece. Sledeće noći kada sam bio na dežurstvu otišao sam da ga obiđem. Kolege sa neonatologije su me pustile da ga vidim sa rečima – ovo je tvojih ruku delo!"

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here