Vreme čitanja

0


 

Moglo bi služiti na ponos i Rastku Petroviću i Jovanu Dučiću. Najkraći mesec u godini iznedrio je čak četiri promocije zanimljivih štiva: SKC "Sveti Sava" i kafe-knjižara "Bubamara" postali su važna sastajališta ljubitelja knjiga, a živi razgovori publike sa autorima potvrdili da knjiga još uvek jeste dobar prijatelj.

Na moju veliku radost, kao da se desilo kulturno prestrojavanje u našoj zajednici tokom ove duge i hladne zime. Zbog ekonomske krize i oscilirajućeg dolara, narodnjaci su nas zaobišli u velikom luku, a nije bilo ni rokera da probaju sa po nekom tezgom. Pošto se kotrljaju dani loših vesti i još lošijih najava, bekstvo u priču u kojoj nismo junaci pokazalo se kao dobro i lekovito rešenje.

Na pomenutim promocijama tražila se knjiga više. Od organizatora željno očekujemo najavljena gostovanja i gutamo ono što se na policama može naći, i ćirilicu i latinicu, samo da je naše. Svi smo neočekivano postali članovi imaginarnog kluba čitalaca. Prepoznajemo se i jedni druge ćutke pozdravljamo, svesni da se dugogodišnja upornost isplatila i da je konačno knjiga došla na red.

Bila nam je u gostima Vida Ognjenović, čekamo da dođu Vladimir Tasić i David Albahari, voleli bismo da nas posete i Vladimir Pištalo, Dušan Kovačević, Mirjana Bobić, Marija Jovanović i drugi iz plejade poznatih autora.

Povratak knjizi ovde se desio apsolutno neočekivano, u vreme kada socijalne mreže i druge on-line vratolomije okupljaju većinsku populaciju i zaokupljaju najveći deo njihovog slobodnog vremena. Za nas nostalgičare, koji volimo miris olova na novinskom papiru i čvrste korice mnogo puta čitanih i iskupusanih knjiga, nas koji bežimo od audio i elektronskih izdanja sabranih dela, mesto u ćošku jedine srpske knižare ili u sali SKC-a u Čikagu, slovo o knjizi dođe kao melem na sve rane koje nas bole. Čaša vina i dobra kafa pomažu takođe.

Tumarajući kroz priče drugih o drugima, nastavljamo večnu potragu za nama samima, u ovakvoj našoj stvarnosti. Kao što je rekao genije Borislav Pekić: "Šta je stvarnost? Sjajna šansa da rukopis ovde-onde popravimo".

Vreme čitanja je ponovo tu. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here