EPA-EFE
Poslednji zvanični susret Vladimira Putina i Angele Merkel

Ugled Angele Merkel poslednjih je nedelja u Nemačkoj prilično narušen, piše britanski Telegraf.

“Nakon invazije na Ukrajinu, bivši ministri koji su služili u njenom mandatu, redom se odriču njezine vanjske politike”, piše list.

“Nikad u životu nisam mislio da ćemo ući u takvu krizu s Rusijom”, rekao je Volfgang Šauble, bivši ministar finansija tokom Merkelinog mandata.

– I ja sam mislio da moramo da sarađujemo ​​s Rusijom. Danas znam: pogrešio sam, svi smo pogrešili. Suočeni smo s gorkim saznanjem – rekao je nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer, koji je za vreme Angele Merkel bio ministar spoljnih poslova.

– Držali smo se izgrađenih mostova u koje Rusija više nije verovala i na koje su nas naši partneri upozoravali. Pogrešio sam, ali nisam bio jedini – kazao je.

Merkel je dala kratku izjavu u kojoj osuđuje invaziju na Ukrajinu, ali kaže da “ostaje pri svojoj odluci’ iz 2008. godine da blokira članstvo Ukrajine u NATO-u.

Osim toga, nije rekla više ništa, ostavljajući Nemačkoj da razmatra njenu ostavštinu samo nekoliko meseci nakon što je otišla u penziju kao jedan od najvećih kancelara u nemačkoj istoriji.

Na pitanje je li Merkel totalno krivo shvatila Vladimira Putina tokom svojih 16 godina na vlasti, zamenik šefa Bundestaga iz redova CDU-a, Johan Vadelpul, rekao je da je vreme da bivša kancelarka objasni neke stvari.

– Nadam se da će Angela Merkel uskoro pronaći vremena i prilike da detaljnije prokomentiraše svoju politiku prema Rusiji – rekao je Vadepul.

Bivša kancelarka bila je toliko popularna da se Olaf Šolc kandidovao kao njen naslednik uprkos tome što dolazi iz rivalske stranke.

Ali on je u nekoliko dana nakon ruske operacije u Ukrajinu, poništio mnoge njene važne odluke.

Napušten je projekat gasovoda Severni tok 2, kao i čitava energetska politika zbog koje je Nemačka bila zavisna od ruskog plina.

Takođe, najavio je novo veliko ulaganje u obranu Nemačke od čak 100 milijardi evra i obećao da će Nemačka konačno ispuniti ciljeve NATO-a o vojnoj potrošnji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here