Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pre odlaska u Vašington nagoveštavao da će biti iznenađenja.

Vučić je u intervjuu RTS objasnio šta se dešavalo u Vašingtonu.

– Pokušaću da govorim nešto drugačije, da ljudi razumeju ceo kontekst. Zato sam doneo originale sporazuma koji smo potpisali. Nagoveštavao sam pre odlaska u Vašington da će biti iznenađenja, što su saznale naše službe, a s obzirom na činjenicu da su Amerikanci i Nemci stvarali Kosovo – rekao je Vučić.

On je rekao da je srpska delegacija bila spremna za sastanak u Vašingtonu.

– U Vašingtonu sam mogao da sedim i na parketu, jer sam znao za šta se borim, za svoju zemlju. Noćima nismo spavali, svaki detalj smo pripremili. Uradili smo dobar posao za zemlju. Sačuvali smo dostojanstvo zemlje i pokazali da Srbija posle 30 godina može da bude poštovana u Americi. Znate da kad dolazim u emisije nikad ne tražim pitanja unapred, niti zahtevam nekakve stolice – rekao je Vučić i nastavio:

– U Vašington smo otišli kad su svi albanski lideri govorili da idu po “međusobno priznanje”. Neki su zakazali izbore za 5, očekujući da ću 4. septembra potpisati priznanje. U prostoriji u kojoj sam sedeo, sedeli su i Pensi, i Džonson, i Grenel, i O’Brajen. To je bilo simpatično. Malići kaže da će nešto uraditi tek kad Srbija prizna Kosovo. A, ne! To nigde ne piše. Ja sam bio u Vašingtonu i znam šta se dešavalo.

On je istakao da je sada Bela kuća otvorena i za Srbe.

– Bio sam tri puta u Beloj kući, ali do ovog trenutka Srbiji nisu bila otvorena vrata Bele kuće. Bela kuća je bila rezervisana za Albance, kada govorim o narodima iz regiona. Zapravo, Bela kuća je bila otvorena za sve koji su protiv Srba. Sada smo to promenili, uspeli smo makar da odškrinemo ta vrata. Prvi put je Srbija označena kao važan partner. Nisam glup da mislim da to nije povezano sa drugim pitanjima. Pre dve, tri godine svet je imao dva pola – zapad i istok. Mi smo uvek sedeli na srpskoj stolici i mogli da budemo bezbrižni. Sada imate četiri stolice, mnogo je komplikovanije. Imate Ameriku, imate EU, imate Kinu, imate Rusiju. Imate i regionalne igrače, poput Turske. Pozicija Srbije nije laka – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je prokomentarisao i Fejsbuk post Marije Zaharove, portparolke ministarstva spoljnih poslova Rusije, navodeći da su mu Putin i Lavrov izvinili zbog njenog pisanja na toj društvenoj mreži.

– Vladimir Putin, a ni ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, mi se nikad nije izvinjavao ni zbog čega, a za ovako nesto obojica su to učinili, a da ja to nisam ni pomenuo – rekao je Vučić i dodao:

– Pokazao je svoju pristojnost i rekao da iza toga ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično – istakao je Vučić.

On je naveo da u razgovoru taj post Marije Zaharove nije ni pomenuo, jer je smatrao da je to nevažni incident, budući da i u Srbiji postoje poslanici koji “govore gluposti” o Rusiji, a oni se ne izvinjavaju.

Rekao je da se po reakciji Rusije vidi koliko je poštovanje Rusije prema njemu lično i Srbiji.

Upitan da li misli da je Zaharova mogla bez konsultacija sa svojim šefovima da objavi takav post, Vučić je rekao da to svako može sam da prosudi, a, ponavlja, Putin mu se izvinio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here