Vučić kleknuo pred Briselom

0

Srbija će poštovati volju Evropske unije i neće davati subvencije za izvoz svojih proizvoda u Rusiju, ali neće uvoditi sankcije, odgovorio je Aleksandar Vučić na briselsku pisanu preporuku koja mu je uručena na vrlo neprimeren način tokom obilaska gradilišta fiskulturne sale osnovne škole u Obrenovcu.
Stav srpskog premijera hitno je pozdravila i pohvalila Evropska komisija. Istom munjevitom brzinom oglasio se i Peter Stano, predstavnik za štampu komesara Štefana Filea, koji je rekao da je poziv Brisela Beogradu jasan i predočen u zaključcima šefova diplomatije Unije.
Vučić je na konferenciji za medije upriličenoj povodom briselskog demarša Srbiji, pojasnio da je reč o "ed memoaru", nižem rangu upozorenja koje je "Srbija ozbiljno shvatila i odgovorno će se ponašati".
– EU je naš strateški cilj i najveći partner Srbije, ali nećemo uvoditi sankcije Rusiji. Obećao sam to u izbornoj kampanji i ako bismo odustali od takve politike Vlade, to ne bi bilo ono za šta su glasali građani Srbije – kazao je Vučić.
On je istakao da zbog ovakvog stava ne očekuje sankcije Brisela Srbiji, već da EU održi obećanje i do kraja godine otvori pregovaračka poglavlja 32 i 35 o trošenju budžetskog novca i odnosima sa Prištinom. Građanima je obećao da mogu da budu mirni i bezbedni i da neće ostati gladni.

Beograd se ne pita
Vučić je rekao da ne razume pozive EU na solidarnost.
– Kada su uvodili sankcije Rusiji i kada je Moskva odgovorila kontramerama ništa nas nisu pitali. Da li je sada moguće da mi budemo krivi i jednima i drugima? Da li je to Srbija prodavala Ukrajini tenkove, brodove i avione ili su to drugi radili? Tenkove imamo, ali ne prodajemo, a sada treba naš seljak da strada. Poštujemo tuđe interese, ali ne brinemo tuđe brige – rekao je Vučić.

Bez izvoza i u EU
Milutin Ševarlić je upozorio je da će poljoprivreda Srbije trpeti posledice ruskog embarga EU i zbog činjenice da je u Uniji stupio na snagu mehanizam predviđen za vanredne situacije koji omogućava da prioritet u snabdevanju evropskog tržišta ima 28 zemalja članica.

Potraga za tržištem
– Srbija traži tržište za naše proizvode, impuls za brži razvoj poljoprivrede i investicije. Ne vidim razlog da bilo koga naša poseta i eventualni uspeh u pregovorima sa ruskim partnerima dovede u položaj da se oseti ugroženim, jer kada bismo čak potpuno iskoristili naša kapacitete pokazalo bi se koliko su mali za rusko tržište i ni za koga ne znače opasnost – rekla je ministar Snežana Bogosavljević-Bošković.

Vučića je primetio da Srbija nikoga izvozom ne ugrožava, jer se sa sadašnjih 0,2 odsto u ukupnom ruskom uvozu, može popeti na svega 0,4 do 0,5. Međutim, time su pali u vodu veliki srpski planovi i poseta ministarske poljoprivrede Snežane Bogosavljević-Bošković ruskom kolegi Nikolaju Fjodorovu.
Ministarka je naširoko pričala da je Srbija zainteresovana da poveća izvozni potencijal poljoprivrednih proizvoda i najavila za iduću nedelju odobrenje izvoza mlekarama i klanicama koje su podnele zahteve za izvoz u Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana.
– Ministar Fjodorov je rekao da kad god je u prilici da bira, uvek izabere srpsku jabuku, luk, sir, meso iz naših klanica – pohvalila se ministarka.
Odlukom da Srbija ne daje dodatne subvencije za izvoz u Rusiju, prema oceni analitičara Đorđa Vukadinovića, premijer zamagljuje suštinu spora, odnosno da Brisel želi da disciplinuje Srbiju kao zemlju kandidata i ne dopusti da ni u relativno malom obimu profitira od sankcija EU Moskvi.
– Premijer se zgodno uhvatio za formulaciju sa "dodatnim subvencijama". On pokušava ono što je dugoročno i srednjoročno nemoguće, a to je da sedi na dve stolice. Čini mi se da čitav nastup pokazuje da je i sam premijer svestan da ta strategija neće moći dugo da traje. Mislim da je trebalo oštrije ili možda iskrenije reći da je zahtev Brisela licemeran i neodrživ – kazao je Vukadinović ocenivši da je Vučićevo obraćanje naciji zadovoljavajuće za najveći deo građana, ali će malo koga zadovoljiti u Briselu i Moskvi.
Srbija ne treba da učestvuje u trgovinskom ratu Zapada i Rusije, smatra profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić koji je upozorio da Beograd da ni u kojem slučaju ne sme da poklekne pred uslovljavanjima iz EU, jer bi to značilo da se od Srbije traži da indirektno uvede sankcije Rusiji.
On smatra da su srpski političari prenaglasili mogućnost povećanja izvoza hrane u Rusiju, a zamerke i pritiske EU vidi kao neopravdane, jer domaći agrar ne može da zameni ni deo onoga što su zemlje EU plasirale u Rusiju.
Da je teško biti oštar prema Srbiji zbog izvoza malina u Rusiju, dok Francuska prodaje ratne brodove, mišljenje je Dimitra Bečeva sa Londonske škole ekonomije koje prenosi britanski "Ekonomist". On prognozira i da će Vučić će nastaviti da pokušava da zadovolji i Rusiju i EU, a Zapad će mu opraštati dok ne pravi probleme na Kosovu.
Ugledni list ipak konstatuje da će Srbija na kraju morati da se osloni na evropski put kako bi zaštitila kandidaturu za članstvo u EU.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here