Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je Srbija uspela da napravi dobru osnovu za sigurnu poziciju Srbije u Unesko i da Kosovo ni danas, ni iduće godine neće moći postati članica te međunarodne organizacije.

– Ostvarili smo dobre kontakte i teško je da će Kosovo postati član Uneska ni danas, ni iduće godine – podvukao je Vučić u izjavi za RTS.

Preneo je da je na konferenciji Uneska ukazao na to kolika je ugroženost naših manastira na Kosovu i Metohiji, pre svega onih južno od Ibra, kao i na to da se ruše srpska groblja i da ta opasnost još uvek postoji.

Zahvalio se Unesku na podršci koju su do sada pružali.

Kada je reč o multilateralizmu rekao je da je to popularna reč o kojoj se često govori.

To je tema u Parizu i svuda u svetu i mi čini mi se dobro plivamo u tim vodama, istakao je predsednik

– Ima onih koji su za, poput Emanuela Makrona koji je ceo svoj intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču pri čemu se razlikuju izjave – Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač – rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, drugi deo Evrope se oslanja na NATO.

– Biće tu još mnogo toga da se kaže. Za nas kao malu zemlju, po teritoriji i broju stanovništva, je važno da multilateralizam raste, jer se sve više malih zemalja oseća sve nezavisnije, donosi odluke u skladu sa svojim interesima, jer ne postoji više jedan šerif u svetu. Čini mi se da dobro plivamo u tim vodama – konstatovao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here