Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su, pored države Srbije, KFOR i NATO snage jedina stvarna zaštita Srba na severu KiM.

– Nema lakog sporazuma za nas. Ne postoji ništa što je lako na Kosovu. 2008. su nam proglasili nezavisnost, koju je priznalo 90 odsto najmoćnijih zemalja. Od tada pokušavamo da držimo nos iznad vode. Držimo se u uslovima kada svi vrše pritisak – rekao je Vučić u Dubaiju.

Istakao je i da je zadovoljan zato što je mir i što se ROSU povukao.

– Mi smo uveli stikere zato što ne priznajemo državu Kosovo – dodao je on.

Na konstataciju da Srbi nisu imali previše koristi i zaštite od strane Kfora na KiM, Vučić je rekao da Srbi ne vole previše KFOR zbog NATO bobardovanja, ali da je to jedina zaštita za njih.

– Uz to što znaju da će ako krene neki ozbiljniji napad na Srbe reagovati Srbija, jedina stvarna zaštita u svom trenutku jeste KFOR i NATO snage, bili su ranije i Rusi pa su se povukli 2000. godine, i koliko je mogiće (KFOR i NATO) korektno obavljaju svoj posao. Jedina stvarna zaštita jeste KFOR i NATO snage – naglasio je Vučić.

“Eskobar je sposoban čovek”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sposoban čovek, kao i američki predsednik Džo Bajden.

– Ne možete da vodite Ameriku, a da nemate sposobne ljude. On poznaje prilike u Srbiji, ne moramo oko svega da budemo saglasni, ali on želi da zna sve. To je njihova želja podrazumeva se – rekao je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje da li je jedan od razloga zašto ZSO nikada nije formirana i to što bi podsećala na Republiku Srpsku, Vučić je rekao da je pitanje da li je to tako, jer bi, kaže, Priština želela da ZSO svede na NVO da može da lepi stikere ili okači sliku ili pano.

– To onda ne bi imalo nikakvog smisla. ZSO ili će imati suštinsko značenje ili je potpuno besmisleno i da postoji – zaključio je predsednik SRbije.

“Zadovoljan sam što se Rosu povukao”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan što su se jedinice specijalne kosovske policije ROSU povukle sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, gde, kaže, nije ni trebalo da dođu, te da je zadovoljan što se održao mir.

– Srbi su zadovoljni što su se ROSU povukle. Bilo je i danas napeto i maltretiranje naših ljudi, te sklonite jedan kamion, te drugi… Gotovo do kraja roka su čekali, ali, napustili su prelaze, i videli ste oduševljenje naroda na Brnjaku, Jarinju kada su ROSU napustile sever, gde nije trebalo ni da dolaze – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da za Beograd nema lakog sporazuma, jer ne postoji ništa što je za nas lako, budući da realno, od 1999. godine nemamo faktičko prisustvo na KiM.

– Imali smo pogrom 2004. godine, kada smo ćutali, sakrili se ispod stpola dok su nam rušili crkve i manasitre, a naše rukovodstvo se svađalo ko je kriv. Proglasili su nezavisnost 2008. koju je priznalo 90 najmoćnijih zemalja zapada. Od tada se trudimo da držimo nos, ako ne možemo usta, iznad vode, da čuvamo mir, stabilnost i bezbednost za naše ljude na KiM – rekao je Vučić.

Kako je rekao, teško je boriti se u gotovo nemogućim uslovima, dok cela zapadna hemisfera vrši pritisak na nas, te je u takvim uslovima postignut maksimum.

– Znam mnoge koji bi mi solili pamet danas, a pitao bih ih kakve su rezultate oni imali – dodao je Vučić.

Istakao je da je zadovoljan što je mir, što su ROSU napustile sever i što se neće stavljati probne tablice.

Po pitanju stikera, Vučić je pojasnio da smo mi ti koji su uveli stikere jer ne priznajemo tzv. Republiku Kosovo, a onda je Priština odgovorila tom istom merom.

– Ali, to su rekli još pre 10 godina, a sada došli sa probnim tablicama. Onog sekunda kada mi kažemo, a nadam se da nećemo reći da nema stikera, tada neće biti stikera ni za nas. Suština je da mi ne priznajemo Kosovo i ne možemo da dozvolimo da ulaze sa tablicama Kosova, oni sada to nama hoće da rade – rekao je Vučić.

“Albanci su morali da sprovedu u delo sporazum”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Albanci na KiM morali odmah da sprovedu u delo sporazum postignut u Briselu i da povuku jedinice Rosu, jer bi u suprotnom bili u problemu, ali i da im ništa ne veruje kada je u pitanju obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma da se formira Zajednica srpskih opština.

– Oni su taj deo, jedini koji su imali, a to je da povuku Rosu, sproveli u delo, ali da li im verujem da će da prihvate ZSO – ne verujem im ništa. Po tom pitanju znam sa kim imamo posla, neću nikoga da vređam, ali znam sa kim imam posla – rekao je Vučić.

Kaže da je to posao predstavnika vlasti da se bori za interese svog naroda i da ne krije ništa, ali da ljudi treba da razumeju da su to komplikovanije stvari nego što izgledaju.

Na pitanje da prokomentariše to što je Aljbin Kurti rekao da Kosovo ima veliki problem, predsednik Srbije je rekao da je zbog toga srećan, pošto se bori za svoj narod a ne za Kurtija, kao i bez obzira na to želi da imamo najbolje odnose sa Albancima.

Dodao je da je za njega kompliment to što je rekao Kurti.

“Teško ćemo moći da se izborimo sa Azijom”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će, u narednom periodu, biti teško moguće da se izborimo sa Azijom, zbog cene gasa i struje.

Vučić je kazao da je srećan na koji se način Srbija predstavlja u Dubaiju, posebno što se predstavljaju proizvodi mladih generacija naših ljudi, od virtuelne realnosti, do 4D, i drugih najsavremenijih tehnologija.

– Danas smo otvorili biznis hab sa predstavnicima PKS. Zahvalan sam aktivnostima Komore i njenog predsednika Marka Čadeža u privlačenju investitora, ali i da obezbede deo tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata za naše proizvode, a to nije lako zbog cene transporta, ali i objektivnih drugih problema koje ima cela Evropa, a to su energetski problemi, cena gasa i struje. Teško ćemo moći sa Azijom da se izborimo u daljem periodu – uveren je on.

“Plašim se energetske krize”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima veliki strah oko energetske krize u Evropi ocenivši da će ona da bude mnogo gora od korona krize.

On je rekao da će ideja o karbon taksama sve da uništi jer na kraju neće biti ni struje ni gasa.

Kako je rekao, to će uticati i na Srbiju koja je liberalizovala tržište struje.

– To je berzanska roba i to i nama pravi velike probleme. Mi možemo da za stanovništvo držimo cenu i da mi plaćamo tu razliku i zato držimo najnižu cenu struje u celoj Evropi i možemo to za domaćinstva, ali ne možemo to za firme, za fabrike. Ako ne možemo to za fabrike, otići će nam Turci iz svih manjih mesta i onda će svi da gledaju da manje dolaze i da traže neke azijske ili afričke zemlje umesto nas – rekao je on.

Prema njegovim rečima trebalo bi što pre da se krene sa novim proizvodnim kapacitetima za struju jer imamo dovoljno struje za nas, ali će nas svejedno to pogoditi zbog toga što ne možemo da dajemo struju po četiri pet puta nižoj ceni od berzanske.

– A mi nismo ni krivi ni dužni, jer je neko imao genijalnu ideju da se zatvori sve na ugalj, sve nuklearke, da se zatvori sve živo, pa nema ni struje ni gasa. Pomislili su da treba da bude samo čist vazduh, i treba da bude, treba da ulažemo u vetar, u solar u sve u voltima, ali ne možete da balansirate energiju i sada odjednom pola Evrope nema struje – rekao je Vučić.

Kako je rekao sa Markom Čadežom i ljudima iz sektora imaće sastanke cele naredne nedelje, kako bi videli na koji način da se najbolje reši taj problem.

– Gasa nema, zastalo malo zbog promena u Severnom toku 2. Srećom pa kroz našu zemlju od juče teče gas, a mi sad sa Rusima moramo da dogovaramo dugoročan ugovor – rekao je predseednik Srbije.

Dodao je da mu je veoma važno da obezbedi energetsku bezbednost, a tek onda će se baviti time šta još može da se učini da se obezbedi i sigurna budućnost u energetskom smislu, ali i hrana i voda.

– Kada to budemo imali onda razmišljate o drugim stvarima, a ne lako ćemo, pošto nam je sada lepo tako će uvek da bude. Mnogo je problema, ali mnogi fantastičnih stvari sam ovde u Dubaiju video, svaki put naučim i gledaćemo šta možemo da primenimo u Srbiji – rekao je Vučić.

Dodao je i da veruje u snagu države, ali da je bitno da razmišljamo svojom, a ne tuđim glavama.

– Ima da obezbedimo energetsku sigurnost za našu zemlju jer neću da naša deca nemaju grejanje ili struju na zimu, a videćete kakvi će problemi da budu u celom svetu i u Evropi i najrazvijenijem delu Azije. Ako budu hteli mi ćemo u jednom trenutku da kažemo liberalizovali smo sve ali stop, čuvamo za sebe, to je to baš me briga, pa nek mi se šest meseci žale i pišu pisma ja ću njima šest meseci da odgovaram i to tako ide – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here