Vučić: Ma, Erdogan nije stvarno tako mislio; Dodik: Naravno da jeste

0

Erdogan sve agresivniji: Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
 

Srbija, rekao je premijer, želi dobre odnose sa Turskom, ali želi i Tursku i ostale da zamoli i da im kaže da takve stvari nisu prosto nikome u interesu, jer "Srbija mora da vodi računa o stabilnosti i ne može da gleda u nebo ukoliko bi bilo ko na bilo koji način urušavao regionalnu stabilnost", piše ”Blic”.

 

”Mi u miru i kroz političke procese gledamo da rešavamo probleme i molimo za punu pažnju svih aktera na Zapadnom Balkanu” poručio je Vučić posle hitnog sastanka sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i dodao da ne treba da se gleda u prošlost, već u budućnost.

 

"Dodik ima pravo na svoje, a mi na svoje zaključke. Želim da verujem ambasadoru Turske u Beogradu Kemalu Bozaju koji mi je rekao da ta izjava nije data, ali nemam pravo da negiram ili odbacim zabrinutost Dodika", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.
 

Premijer Turske: Kosovo je moja druga zemlja

 

S druge strane, Dodik je naveo da sumnja u istinitost ambasadorovih reči, odnosno da veruje da je Erdogan izgovorio spornu izjavu jer se Turska, kako je rekao, "već duže vreme meša u unutrašnje odnose BiH". Dodik je takođe izrazio sumnju u dobre namere Turske budući da Ankara, kazao je podržava samo Bošnjake.

 

”Erdogan je to rekao. Ako može da skine tvit, može i svoju izjavu", rekao je Dodik novinarima posle sastanka i dodao da demanti posredstvom ambasadora u BiH nije adekvatan.

 

Dodik je istakao da nije tačno da nema turskih ratnih brodova u međunarodnim vodama u Jadranu, koji su čekali da danas uplove u teritorijalne vode BiH i da nije tačno da oni ne žele da time manifestuju moć i podršku BiH.

 

"Ali, BiH ima zajedničke organe i nijedan zajednički organ u BiH nije doneo odluku o uplovljavanju tih ratnih brodova u teritorijalne vode BiH. Pobunili su se i Hrvati, bunimo se i mi, Srbi. Smatramo da to nije najbolji način da se manifestuje prijateljstvo na koje se pozivaju Turci", rekao je Dodik.

 

On je izjavio da su "Turci u mnogo navrata pokazali svoje ambicije, ali da njima nije sporno da svoje jasno date izjave kasnije tumače kao neadekvatne".

"U svakom slučaju, Republika Srpska je odlučna da da odgovor na svaku vrstu takvih izazova", rekao je Dodik.

 

Dačić je izjavio da će od međunarodne zajednice tražiti reakciju na izjavu premijera Erdogana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here