Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su poslednje najave o podizanju nivoa odnosa Prištine i Atine i moguće otvaranje kancelarije Španije u Prištini, deo velikih i sve ozbiljnijih pritisaka koji su očekivani, i da je reč o očigledno koordinisanoj akciji, ali da je važno da kod nas ne bude panike.

– Za nas je važno da nema panike za Srbiju. Mi smo i predosetili i znali da se ovakve stvari dešavaju – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je još ranije najavljivao da očekuje snažnije pritiske na Srbiju o kosovskom pitanju, ali i pritiske na druge zemlje.

– Videćete koliko će zemalja povući priznanje. A onda ćete da vidite kako se jedna mala Srbija bori kao “pacov u uglu” kako to kaže jedna britanska doktrina, borićemo se kako znamo – rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da su Grci sa Kosovom “odavno prevazišli nivo oficira za vezu”, a da su, nakon što je Priština uvela protivpravne takse Beogradu, uspostavili i trgovinsku kancelariju sa Kosovom, kako je oni, kaže, nazivaju.

– To je za nas bilo iznenađenje i nadali smo se da neće ići dalje. Ali, onda je u petak, u pet posle podne naš ambasador u Grčkoj pozvan u njihovo Ministarstvo spoljnih poslova i obavešten da dalje unapređuju odnose sa Kosovom, a tu kancelariju unapređuju u Kancelariju za kosovske interese, što je direktan prevod i podižu nivo komunikacije do nivoa političkih direktora u MSP – rekao je Vučić.

Dodao je da mu je čudna najava posete ministra spoljnih poslova Grčke Dendijasa Prištini.

– To je za nas bolno, razočaravajuće, teško. Da ne govorim ja da li je to pritisak, ili grčka politika, da ne vređam Grčku, to je prijateljska zemlja. U nadi da neće doneti pogrešnu odluku kao Izrael – ukazao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here