Tanjug
Lajčak i Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je rekao da je imao dobar i sadržajan razgovor sa Lajčakom.

– Gospodin Lajčak me je upoznao sa najvažnijim stvarima u Prištini. Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel. Pod dva, Srbija podržava aktivnosti i namere Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešeneja koje bi značilo nezadovoljstvo za obe strane, ali bez ultimatuma i nametanja rešenja Srbija u dobroj meri učestvuje u pregovorima i razgovorima, ali u želji da psotoji razumevanje i za njene interese – kazao je on.

– U skladu sa tim kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno – zaključio je Vučić.

Kako je rekao, Srbija ne postavlja nikakve rokove za dijalog.

– Naš zaključak je da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju dosadašnjih sporazuma. Znači i formiranje Zajednice srpskih opština i sve što nije ispunjeno, a bilo je obavezno – rekao je Vućić i istakao da je Srbija sve svoje obaveze ispunila.

Prema njegovim rečima, Lajčak je uvek dobrodošao u Srbiju.

Vučić je kazao da ako neko misli da je moguće da postoji “neko ko će da udari Srbiju čekićem u glavu i kaže morate da priznate nezavisno Kosovo, to se neće dogoditi.

– Ja ne moram da psujem, vičem, pravim štoseve Dovoljno je da vam to kažem na ozbiljan način – kazao je on.

Ispravio je Lajčaka da ne kaže dijalog Kosova i Srbije, već Beograda i Prištine.

– Ali sigruan sam da je to bilo sasvim slučajno. Ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbija da to prihvati, plašim se da je to račun bez krčmara – rekao je Vučić.

Lajčak i Vučić

Lajčak: EU ne podržava status kvo

Lajčak je kazao da mu je poslednja poseta Srbiji bila pre pet meseci, te da bi hteo da dolazi češće.

– Nažalost, pandemija to ne dozvoljava. Posetu regionu sam započeo posetom Prištini. Bilo mi je značajno da dođem neposredno posle izbora – rekao je on.

– Dijalog je ključan za obe strane, kako bi napredovali na evropskom putu. Status kvo nije dobar ni za jednu stranu – rekao je on.

Lajčak je kazao da je dijalog ključan za napredak na putu za EU.

– Države članice očekuju da se dijalog nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo – kazao je on.

On je istakao da EU očekuje da obe strane implementiraju sve što je u procesu dijaloga postignuto u poslednjih 10 godina.

Rekao je da EU ima dobru istoriju odnosa sa SAD i da se sada vraća saradnji sa SAD.

1 COMMENT

  1. citam vesti vec vise od deset godina ali mislim da ne prosledjujete sve komentare pitam se zasto
    Vucic je nas najbolji Predsednik kojeg smo imali posle Tita . Neutralan ni sa Rusima ni sa Amerima i svaka mu cast

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here