EPA/Martin Divisek
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da ideja za hitan prijem Kosova u NATO nije potekla iz Prištine, nego od albanskih lobista, i dodao da je cilj da četiri zemlje EU priznaju Kosovo, kao i da se Srbija stavi pred svršen čin.

– Ne mogu u ovom trenutku da procenim koliko je realna opasnost, ali svakako nimalo naivna situacija za nas – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je za ideju i mogućnost da Kosovo postane član NATO čuo od srpskih obaveštajnih službi pre sedam meseci.

– To nije ideja Kosova, nego nekih albanskih lobista, između ostalog i u SAD. Njima je to važno, jer žele time da nateraju četiri zemlje EU koje su članice NATO da priznaju nezavisnost Kosova. To je lagani izgovor za deo nekih zemalja da to prihvate i kažu – moramo jer nemamo drugi izlaz – naveo je Vučić.

Drugo, dodao je on, to je pokušaj stavljanja pred svršen čin Srbije, jer time neko želi da kaže – “samo ste vi ostali da priznate nezavisnost i nemate izbora”.

On je rekao da ma koliko god država da prizna Kosovo i šta god neko radio, i bez obzira na pritiske i ucene, Srbija će, za razliku od njih, da se pridržava međunarodnog prava, Povelje UN i poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja i u skladu sa tim se ponašati.

Vučić je rekao da su za njega ovi dani, od kada je izbila kriza oko Ukrajine, bukvalno kao noćna mora i najteži u njegovom profesionalnom radu, i da je u razgovoru sa evropskim zvaničnicima čuo sve primedbe i kritike i pritiske kakve u zadnjih deset godina nikada nije doživeo.

– Situacija je užasno teška, ja ne pamtim ovakav period. Da parafraziram – godina prođe, a dan nikako. Dan mi je kao godina dug. Ostario sam u prethodna tri dana kao prethodnih 10 godina. Ali, mi imamo poziciju naše države i koliko god i kako god budemo mogli čuvaćemo poziciju naše zemlje – rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija za poštovanje međunarodnog prava i ne može ni na koji način da podrži napad na Ukrajinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here