FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, otvarajući Poslovni forum „Srbija-Egipat“, da taj susret vidi kao veliku priliku za razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje na osnovu iskrenih prijateljskih odnosa koje imaju naši narodi.

Vučić je kazao da ga raduje što već postoje rezultati i uveren je da će u periodu pred nama oni biti još veći.

– Postaraćemo se da do marta uspostavimo dirketnu avio liniju od Beograda do Kaira, što će poslovnim ljudima olakšati ulaganja u Srbiju i Egipat, ali i ostvarivanju trgovinske razmene – najavio je on.

Vučić je podsetio da je Srbija kao svog prvog izaslanika u Kairo poslala najvećeg pesnika i izvrsnog diplomatu Jovana Dučića, kojeg je kralj Fuad odlikovao za njegov doprinos, ne samo u razvijanju odnosa dve zemlje, već i afimiraciji Egipta u svetu.

– Tako su naši odnosi počeli. Mnogo toga se događalo između naših zemalja, ali niko nikada nije prekinuo tradicionalno prijateljstvo. Danas posle 35 godina možemo da uspostavimo najbolje moguće odnose u istoriji i postignemo rezultate koji će biti na ogromnu korist naroda Egipta i Srbije – poručio je Vučić.

Istakao je da je fasciniran filmom o Egiptu koji je prikazan na Poslovnom forumu.

– Neki će reći film je uvek šminka, jer prikazuje uvek samo ono najbolje i najlepše, ali zgrade nisu šminka, ne možete uveče da ih obrišete kao što ne možete da obrišete ni puteve, pruge, bolnice,. . .  – rekao je Vučić čestitajući Egiptu na uspehu postignutom uprkos svim problemima sa kojima se suočio.

Kazao je da je važna vest da će se do kraja oktobra završiti pregovori oko slobodne trgovine.

Ukazao je da postoji i mnogo prostora za saradnju u oblasti vojne industrije, ali i da postoje ogromne mogućnosti u zdravstvu kako u obliku razmene i stipendiranju studenata.

Istakao je da mu je važno da se podigne značaj afričkog kontineta i arapskog sveta u očima naših ljudi i Evrope, te je posebno zadovoljstvo iskazao postignutim sporazumom sa egipatskim Nacionalnim muzejom civilizacije o unapređenju saradnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here