EPA/Georgi Licovski
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina, u današnjoj Republici Srpskoj, u BiH.

Sremska Mitrovica jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, mesto gde je ubijeno više hiljada Srba, među kojiima i veliki slikar Sava Šumanović.

Na spomeniku u Sremskoj Mitrovici, na tri kamene ploče, između ostalog, zabeležno je da su tu Nemci i ustaše od 1941. od 1944. godine ubile 7.950 ljudi i žena.

Tamo su izmučene ljude po kiši i snegu, gole i bose, bajonetima terali da sami sebi kopaju rake, a “ranjene su krečom polivali i zakopavali, gde su mučenici u smrti čekali spas”, zabeležno je na spomeniku.

Gotovo istovremeno, u Donjoj Gradini rukovodstvo RS odalo je poštu žrtvama Jasenovca.

View this post on Instagram

"Nikada nećemo zaboraviti Gradinu, ni Jasenovac, Jadovno, Drakuliće, Motike, Šargovac. Nijedan logor, nijedan nož, malj, metak. Niti jedan zločin! Nemamo na to pravo jer bi na taj način okrenuli glavu od istine, od pravde, od slobode, od sopstvenog postojanja. To je lekcija koja određuje budućnost i nas i ovih prostora. Zaboraviti znači odustati od te budućnosti, a to je ono na šta nemamo prava. Srbija je danas Srbija, ali ponosna. Svesna sebe i svoje istorije, svesna svog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i mnogim drugim državama u regionu. Identitet, tradicija, vera, sećanje jesu prava koja priznajemo drugima, ali ih zadržavamo čvrsto i za sebe. Nećemo od toga okrenuti glavu. Ćutanje jeste zločin i više ne sme da ga bude." – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je položio venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

1 COMMENT

  1. dali ce srbska vlada i citava intelegencija i narod da poloze vence na ugasene srbske zivote za vreme rata a pogotovo posle rata kad idat nalog za unistenje srbskog identiteta od njihovog svemocnog gospoda TITA
    if not kazna ce prati srbski narod sve dok postoji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here