Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Skupštini Srbije da, Priština, pošto ne namerava da sprovede u delo ZSO, pokušava da izazove ratni sukob, da Srbiju sukobe sa NATO, predstave sebe kao žrtvu, a Srbiju kao agresora, nekoga ko ugrožava nečiji teritorijalni integritet, suverenitet.

Vučić je, navodeći hronologiju zaoštravanja situacije na Kosovu, rekao da uz sve garancije dobijene od EU nisu održani izbori na Kosovu zbog protivljenja Aljbina Kurtija da se to dogodi. Time je, kaže, našem narodu onemogućeno elementarno pravo. Srbi su, kaže, gutali knedle, znajući da im se krše elementarna prava, a onda su krenule još gore stvari.

Preneo je da je u svim razgovorima, posrednim ili direktnim, prištinska strana nije bila dovoljno iskrena ni dovoljno otvorena.

– Na žalost, gledali smo jedne druge kao neprijatelji, više oni nas, a mi smo kao jež morali bodlje da okrenemo kako bismo štitili inetrese Srbije i srpskog naroda, ne razumeći histerično ponašanje Prištine. Posle toga imamo mnoge napade na Srbe – ukazao je on.

Vučić je istakao da je Priština brutalno kršila Briselski sporazum i sve anekse, ne razmišljajući šta može da se desi, te poslala specijalne jedinice policije da maltretiraju ljude na severu i to na tako bezobziran način.

– Kuvalo je i kuvalo kod predstavnika našeg naroda posebno na severu, gde su 97 odsto pripadnici srpskog naroda. Onda su nastavili sa izmišljanjem problema oko ličnih karata, rešili smo taj problem, disklejmerom. Omogućavajući slobodu kretanja, nisam imao problem s tim jer smo sprečili da Srbima uvode vize. Onda su nam rekli u Briselu “ne brinite sada ćemo da izvršimo pritisak na Kurtija, mora da popusti u vezi tablica jer nije u pravu s tim”. Čekao se poslednji trenutak, i Kurti uz nečiju podršku nije želeo da popusti. I opet smo došli u krizu. I pored toga dogovorali smo važne sporazume u vezi priznavanja diploma, bržeg kretanja ljudi, prometa roba – rekao je on.

Vučić je naveo i da je govorio mesecima ljudima u Briselu da srpski narod više ne može da izdrži, ali da oni to nisu razumeli.

– Onda su Srbi doneli odluku da napuste institucije tražeći samo jedn – da ljudi koji su pohapšeni budu pušteni na slobodu i da se formira ZSO. Nekoliko dana kasnije da bi pokazali svu svoju silu zakazuju izbore. Iako su već obećali predstavnicima međunarodne zajednice da će odustati od tih izbora, pre ozvaničenja odluke šalju specijalne snage da zauzimaju na 12,5 sati sedišta opštinskih izbornih komisija ne bi li isprovocirali sukob, unize Srbe – naglasio je on.

Vučić je istakao da je njihova jedina namera da izazovu ratne sukobe i Srbiju uvuku u rat sa NATO.

5 COMMENTS

  1. Kad neko dobije 60% glasova, onda treba da se pusti na miru da radi svoj posao. Neke prošle vlasti nas nisu ni pitale niti obaveštavale šta su potpisivale – samo su se pojavili Brnjak i Jarinje…

  2. Znalol se oduvjek da je Vucic na strani NATO,naravno i siptara.Nije mi jasno kako misli da smo svi glupi i da mu svi verujemo.Napravi krizu pa ces sa narodom lakse manipulisati.daj BOZE da taj narod jednom dodje k sebi i razmisli skim im a posla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here