Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Briselu gde se sastao sa visokim predstavnicima EU i članovima prištinske delegacije.

– Imali smo više rundi razgovora sa Žosepom Borelom i Miroslavom Lajčakom i sesiju ili dve sa Avdulahom Hotijem. Ti razgovori nisu nikada laki za nas. Kada se formira naša vlada i skupština krene sa radom iznećemo pred nju pitanje Kosova – naveo je Vučić.

On je dodao da su se usaglasili oko pitanja nestalih osoba, interno raseljenih lica i ekonomskih pitanja i da su dve teme otvorene danas.

– Jedna je zajednica srpskih opština i to treba da nastave šefovi pregovaračkih timova 17 septembra, a mi se ponovo 28. ovde u Briselu nalazimo na visokom nivou. Još jedna tema je tema imovine i finansijskih zahteva koje ističemo jedna prema drugima. Dolaze najvažnija i najteža pitanja na sto – rekao je Vučić i dodao da nije nezadovoljan današnjim razgovorima.

Kako je naveo, Priština će, kao posledica insistiranja srpske strane, doneti zakon o povratku raseljenih.

– Priština će doneti zakon o povratku raseljenih, to je važan korak, mada ostajemo rezervisani prema rezultatima u praksi – izjavio je Vučić. On je naveo i da je utvrđen mehanizam evidencije raseljenih i nestalih lica i pristup svim arhivama.

Kao suštinsku temu današnjih razgovora za Srbiju naveo je ukidanje svih barijera i omogućavanje slobodnog kretanja roba, ljudi, usluga i kapitala. Istakao je da će to stvoriti zajedničko tržište rada i robe i da će ona doprineti napredak celom regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here