Vučić uvozi novog savetnika

0

Piter Mendelson novi stručnjak koji treba da nas "spase"
 

Vučić je, prema pisanju britanskog "Dejli mejla", odlučio da Mendelsonu ponudi tu poziciju, jer se ispostavilo da je bivši britanski premijer Toni Bler koji je nedavno boravio u Beogradu "previše skup".

Mendelson nije nepoznat srpskoj javnosti, jer je i prošle godine pominjan kao mogući savetnik. Nezvanično se tada čulo da ga je Vučić u vreme dok je bio prvi potpredsednik Vlade pozvao da mu se priključi, ali da tada ovaj Britanac zbog brojnih već preuzetih obaveza nije mogao da se prihvati savetničkog posla. Lord Mendelson slovi za čoveka koji je podigao na noge Laburističku partiju, omogućivši Bleru seriju izbornih pobeda.

Da je Vučić kontaktirao još viđenijih saradnika iz okruženja bivšeg britanskog premijera govorkalo se ovog proleća kada je kao mandatar za sastav Vlade razgovarao sa Blerovim šefom kabineta od 1995. do 2007. Džonatanom Pauelom, što je pokazalo njegovu nameru da širi krug savetnika iz inostranstva.

 

Dolaskom na funkciju premijera Vučić je poveo dotadašnje savetnike Austrijanca Alfreda Guzenbauera i Italijana Franka Fratinija, a nepoznanica za srpsku javnost je da li je produžio ugovor sa bivšim generalnim direktorom Svetskog monetarnog fonda Dominik Stros-Kanom. Nedavno se spekulisalo da bi Stros-Kana mogao da "nasledi" neko od nemačkih stručnjaka, s obzirom na to da Berlin insistira da se još unapredi kontrola trošenja novca iz državne kase da bi se na jesen na putu evro integracija Srbije otvorilo poglavlje 32 o javnim finansijama.

 

Kao savetnica za borbu protiv korupcije najavljivana je Nemica Betina Nelen, a da premijer neće staviti tačku na savetnički tim pokazuju medijske najave o njegovoj spremnosti da angažuje kineskog stručnjaka za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata koje će ugovoriti Beograd i Peking.

 

Bolji od Blera

"Srbija, koja je na ivici bankrota i među sedam zemalja koje se nadaju ulasku u EU, u Mendelsonu vidi ključ za uspeh u tim nastojanjima", naveo je "Dejli mejl" uz izjavu Vučića da je Mendelson jedan od najbistrijih ljudi i najbolji motivator koga je sreo. List je ukazao kako se srpski premijer između Blera i Pauela opredelio za Mendelsona.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here